Azienda Agricola Falezze

Falezze översikt och logga.png
 
 

Småskaligt och hållbart producerade unika viner från Valpolicella

Hos Azienda Agricola Falezze har man odlat vin i tre generationer. Filosofin har alltid varit att med stor passion odla och producera vin så nära naturen och på det traditionella sättet utan att ta genvägar.

Vinerna ska representera historien från området och den unika omgivning de kommer ifrån, dvs både ”terroir” från marken, klimatet och druvorna. Idag drivs vingården av Luca Anselmi och han har till skillnad från sin far och farfar valt att även sälja vinerna utanför regionen.

Tidigare såldes druvor och viner endast i det lokala området. Falezze ligger i Val di Mezzane och den östligaste delen av Valpolicella. Namnet "Falezze" härrör från de människor som för länge sedan arbetade och bodde i den intilliggande gamla stadsdelen Valdonega.

Här har man odlat vin länge och det finns dokumenterat att dagens vingård är över 80 år gammal. De höga läget gör också att man får höga temperaturskillnader mellan dag och natt vilket bidrar att skapa fräschör och syra i vinet vilket också är en nödvändig faktor för att kunna utveckla och lagra en högkvalitativ Amarone.

I vingården har man primärt de klassiska tre druvsorter som återfinns i Valpolicella vinerna: 40% Corvinone, 30% Corvina e 30% Rondinella. Utöver detta har man också en del av den tidigare nästan utrotade men idag mycket eftertraktade druvan Osoleta. Idag nyplanteras Osoleta i Valpolicella men Falezze har unikt gamla Osoleta vinstockar. 

Läs mer på falezze.it