Galmes i Ribot

GalmesCeller_24_id35.jpg
 
 

Naturviner med mallorkinsk själ

I närheten av Santa Margalida, inte så långt från Alcudia-bukten på norra ön, leder vinmakerskan Catalina Ribot arbetet i den stora vackra moderniserade fincan Galmes i Ribot. Hennes motto är ”typical Mallorca” och hon arbetar hårt och intensivt för att återuppliva gamla mallorkinska druvsorterna som hennes förfäder arbetade: Escursac, Argamussa, Batista, Mances de Cabdell och Vinater blanc bland andra. All produktion sker så naturligt och hållbart som möjligt och gårdens viner är ekologiskt certifierade. Vinkällaren består av små ståltankar där man experimenterar med hur man bäst tillverkar vin på dessa urgamla druvor. Får du chansen att prova deras två röda viner, Petjades baserad på Gargollassa eller Escursac, är du lyckligt lottad.

Vingården har funnits i familjen i tre generationer men det var 1997 som man bestämde sig att börja göra kvalitetsviner i större skala och 2010 togs nästa steg när Cati successivt tog över ansvaret att leda arbetet och omställningen mot ekologisk och mer naturlig vinmakning började. Cati har fått sin inspiration från sin vinmakarutbilning i Katalonien och de trender som finns där mot naturviner och naturlig vinmakning. Vinmakning sker nu med “low-intervention” och ingen eller så liten nivå av sulfiter som möjligt. Dessutom började man arbetet att med helt byta ut de stora vinfälten med internationella druvsorter som cabernet sauvignon, merlot etc och helt övergå till enbart unika lokala mallorkinska druvsorter

Läs mer på galmesiribot.com