Blandlåda ”Det Vita Spanien” nr 7106109, 990 kr

Våra blandlådor består av utvalda viner från vårt sortiment och går att beställa hos Systembolaget med ett särskilt beställningsnummer (nr 7106109) och levereras inom en vecka till vald butik. Du får dessa 6 flaskor till ett specialpris som oftast ligger under 1000 kr och är alltid billigare än att köpa vinerna separat. I denna låda har vi blandat några av våra spanska vita favoriter från Spaniens olika hörn.

Blandlåda Det vita Spanien.jpg

Forlong Blanco 2018, Bodegas Forlong, VdT Cadíz
Ett gastronomiskt vin som speglar sitt ursprung väl. Tänk en långlunch vid havet tillsammans med en god vän och en tonfisktartar. Väldigt aromatiskt vin med tropiska frukter och en sekundär blommig arom. Vinet är lite fylligt krämigt efter lagring 4 månader på jästfällningen. Den klassiska sherry jordmånen Albariza påverkar också med mineralitet och närheten till Atlanten ger fin sälta i eftersmaken. Den första ekologiska certifierade producenten i detta område. Druvor: 90% Palomino Fino, 10% Pedro Ximenez

Capgiró 2017, Vins Can Majoral, DO Pla i Llevant
Ett unikt vin enbart gjort på den lokala druvsorten Giró Blanc. Vinet är gyllengult, aromatiskt och fylligt med en komplex, fräsch lång eftersmak. Smaken domineras av exotiska frukt som mango tillsammans med citron och lime med örter. Vinet har en fyllighet från lagringen med jästen. Ekologiskt vin från en av de första vingårdarna som ställde om till ekologisk vinmakning i slutet av 1970-talet. Fick nyligen 90 Parkerpoäng! Druvor: 100% Giro Blanc

Capraisa Blanco 2017, Bodega Vegalfaro, DO Utiel-Requena
Ett friskt och fylligt vin som är en mycket fin blandning av Chardonnay och den spanska vitvins- och cavadruvan Macabeo från området Utiel-Requena uppe i bergen innanför Valencia. Ett mycket matvänligt vin som passar perfekt tillsammans med smakrika rätter av grillad fisk och skaldjur med kryddiga tillbehör. Ekologiskt certifierat. Druvor: 45% Macabeo, 55% Chardonnay

Petit Caus Blanco 2016, Can Rafols dels Caus, DO Penedès
Ett vitt vin framställt av druvor som odlats ekologiskt och plockats för hand från ett av områdets mest prestigefyllda och nyskapande producenter. Traditionell jäsning utan tillsats av jäst. Svagt strågult med aromer av mineral, krossad sten och vit frukt. Torr och levande med livlig syra och fin balans. Passar som aperitif alt till risrätter, skaldjur, sallader, halvmogna ostar.
Druvor: 45% Xarel·lo, 25% Macabeo, 15% Chardonnay, 15% Chenin Blanc

Flower and the Bee 2018, Coto de Gomariz, DO Ribeiro
Vient är gjort till 100% på den gröna druvan Treixadura vilket inte är så vanligt. Druvorna är noggrant utvalda från egna vingårdar i Gomariz-dalen i Ribeiro odlas under hållbara förhållanden och är fria från giftiga ämnen. Vinrankorna växer på terrasser och små kullar med bra solexponering. Efter selektering i vingården genomgår de försiktig pressning och sen jäsning på låg temperatur. Vilar på sin jästfällning i 4 månader innan buteljering på flowerday i februari. Druvor: 100% Treixadura

Te la dedico 2017, Vins del Tros, DO Terra Alta
Här har ni ett vin gjort på de två gröna druvorna Garnacha Blanca och Chenin Blanc. En mycket ovanlig blend från detta område. Skörden kommer från vingårdarna “Novena” och “Cirera”, med upp till 55 år gamla rankor i byn Vilalba dels Arcs. Vinet är gjort utan press och har legat på sin jästfällning på ståltank i 5 månader. Druvor: 60 % Garnacha Blanca, 40 % Chenin Blanc

Sara Wetterling