Falezze Amarone della Valpolicella DOCG 2010

Falezze Amarone della Valpolicella DOCG 2010

495.00

Detta är en mycket välgjord Amarone baserade på de mer ovanliga små druvorna Corvinone och Osoleta och mycket gamla vinstockar som ger en stor komplexitet, tydlig mineralitet, längd och fräschör som annars är ovanlig hos Amarone viner. Årgång 2010 är mycket prisbelönt har fått Gold hos bl a de stora Amarone-mässorna Mundus Vini och Berliner Wine Trophy. Vinet är underbart redan nu nu men kommer att bli ännu bättre med lagring och kan lagras i minst 10 år till.

Du bör dekantera innan servering i 1-2 timmar för att låta vinet andas och vakna till liv. Serveringstemperatur 18-20°C i ett glas med stor bred kupa. Vinet passar utmärkt tillsammans med en klassisk risotto gärna med svamp i och tillsammans nötkött eller vilt, fågel, lamm (gärna kryddat med rosmarin), goda italienska korvar som salccia och lagrade ostar (som t ex den lokala Monte Veronese).

Add To Cart

Producent: Azienda Agricola Falezze

Region: Amarone della Valpolicella DOCG, Veneto, Italien

Beställningssortimentet: 74810 – 495 kr (inkl moms)

Falezze ligger i Val di Mezzane och den östligaste delen av Valpolicella. Här har man odlat vin länge och dagens vingård är över 80 år gammal och drivs idag av Luca Anselmi. Filosofin har alltid varit att med stor passion odla och producera vin nära naturen och på det traditionella sättet utan att ta genvägar. Vinerna ska representera historien från området och den unika omgivningen, dvs både ”terroir” från marken, klimatet och druvorna. Idag produceras vin från ett noggrant urval av druvor i en försiktig process med hög kvalitet och låga sködeuttag. Vingården har en jord och ett mycket speciell mikroklimat och ligger högt med en sluttning med en perfekt exponering för att få den mängs sol som behövs för att skapa den perfekta druvmognaden och en fräschör och syra i vinet vilket också är en nödvändig faktor för att kunna utveckla och lagra en högkvalitativ Amarone.

Ladda ner PDF med mer info här

Fakta om vinet

Druvor: Corvinone 40%, Corvina 30%, Rondinella 15% och Oseleta 5% 

Färg: Djupt rubinrött

Doft: Komplex och intensiv med aromer av björnbär, våta löv, fuktig jord, röda rosor och mynta. 

Smak: Smaken är mycket intensiv och lång med inslag av lakrits, blåbär, björnbär och choklad. Vinet är torrt, med mycket värme och syra som ger utmärkt fräschör och har fin mineralitet från jorden och mjuka tanniner. 

Servering: Det kan drickas nu men kommer att bli ännu bättre med lagring och kan lagras i minst 10 år till. Du bör dekantera innan servering i 1-2 timmar för att låta vinet andas och vakna till liv. Serveringstemperatur 18-19°C i ett glas med stor bred kupa. Detta är ett vin att dricka under eller efter en måltid. Men det är alltid ännu bättre i sällskap med andra smaker. Det går bra tillsammans med en klassisk risotto gärna med svamp i och tillsammans nötkött eller vilt, fågel, lamm (gärna kryddat med rosmarin), goda italienska korvar som salccia och lagrade ostar (som t ex den lokala Monte Veronese). 

Skörd: Manuell skörd med lågt skördeuttag och manuell selektering av druvor. Vinstockarna till detta vin är 40-80 år och uppbundna i traditionell Pergola Veronese för att skydda vinerna från angrepp och för att ge dem en långsam mognad i solen. 

Vinifiering: Torkning sker i ca 100 dagar varefter långsam och försiktig pressning av de torkade druvorna sker i januari. Jäsning sker i ståltankar i ca 20 dagar i kontrollerad temperaturnivå. Därefter sker en malolaktisk jäsning i ekfat. Lagring sker sedan i nya franska ekfat 500l och 250l i två år och sedan minst ytterligare ett år på flaska. 

Alkohol: 15,0% 

Syra: 5,3 g/l

Residual sockerhalt: 3,4 g/l