Falezze Ripasso della Valpolicella DOC 2011

Falezze Ripasso della Valpolicella DOC 2011

245.00

Detta är en mycket välgjord Ripasso baserade på de mer ovanliga små druvorna Corvinone och Osoleta och mycket gamla vinstockar som ger en stor komplexitet, tydlig mineralitet, längd och fräschör som annars är ovanlig hos Ripasso viner. Årgång 2011 är mycket prisbelönt har fått Gold hos bl a de stora Amarone- och Ripassomässorna Mundus Vini och Berliner Wine Trophy. 

Vinet kan drickas nu men kommer att bli ännu bättre med lagring och kan lagras i minst 5 år till. Du bör dekantera innan servering i 30 minunter för att låta vinet andas och vakna till liv. Serveringstemperatur 17-19°C i ett glas med stor bred kupa. Detta är ett vin att dricka under eller efter en måltid. Men det är alltid ännu bättre i sällskap med andra smaker. Det går bra tillsammans med pasta-rätter tillsammans med t ex rött kött (nötkött eller vilt), fågel, lamm eller goda italienska korvar som salccia och helst tillsammans med sötman från tomatsås eller ungsbakade tomater.

Add To Cart

Producent: Azienda Agricola Falezze

Region: Ripasso della Valpolicella DOC, Veneto, Italien

Beställningssortimentet: 74490 – 245 kr (inkl moms)

Falezze ligger i Val di Mezzane och den östligaste delen av Valpolicella. Här har man odlat vin länge och dagens vingård är över 80 år gammal och drivs idag av Luca Anselmi. Filosofin har alltid varit att med stor passion odla och producera vin nära naturen och på det traditionella sättet utan att ta genvägar. Vinerna ska representera historien från området och den unika omgivningen, dvs både ”terroir” från marken, klimatet och druvorna. Idag produceras vin från ett noggrant urval av druvor i en försiktig process med hög kvalitet och låga sködeuttag. Vingården har en jord och ett mycket speciell mikroklimat och ligger högt med en sluttning med en perfekt exponering för att få den mängs sol som behövs för att skapa den perfekta druvmognaden och en fräschör och syra i vinet vilket också är en nödvändig faktor för att kunna utveckla och lagra en högkvalitativ Ripasso.

Ladda ner PDF med mer info här

Fakta om vinet

Druvor: Corvinone 40%, Corvina 30%, Rondinella 15% och Oseleta 5% 

Färg: Djupt rubinrött

Doft: Komplex och intensiv med aromer av plommon, körsbär och kryddor som mynta. 

Smak: Smaken är mycket intensiv och lång med inslag av lakrits, röda frukter som körsbär och plommon med en mjuk kryddighet i eftersmaken. Vinet är torrt, med mycket värme och syra som ger utmärkt fräschör och har fin mineralitet från jorden. 

Servering: Det kan drickas nu men kommer att bli ännu bättre med lagring och kan lagras i minst 5 år till. Du bör dekantera innan servering i 0,5-1 timmar för att låta vinet andas och vakna till liv. Serveringstemperatur 18-19°C i ett glas med stor bred kupa. Detta är ett vin att dricka under eller efter en måltid. Men det är alltid ännu bättre i sällskap med andra smaker. Det går bra tillsammans med pasta-rätter tillsammans med t ex rött kött (nötkött eller vilt), fågel, lamm eller goda italienska korvar som salccia och helst tillsammans med sötman från tomatsås eller ungsbakade tomater. 

Skörd: Manuell skörd med lågt skördeuttag och manuell selektering av druvor. Vinstockarna till detta vin är 40-80 år och uppbundna i traditionell Pergola Veronese för att skydda vinerna från angrepp och för att ge dem en långsam mognad i solen. 

Vinifiering: Jäsning sker två gånger enligt den traditionella metoden för Ripassoviner. Den första jäsning sker i 15 dagar i kontrollerad temperaturnivå i ståltank. Sedan får vinet vila i en dryg månad till i januari då druvskalen från Amaronevinet blandas med vinet och en ny andra jäsning startar som tillför ytterligare komplexitet och struktur till vinet. Därefter sker en malolaktisk jäsning i ekfat. Lagring sker sedan i nya franska ekfat 500l i ett och halvt år och sedan minst ytterligare ett år på flaska. 

Alkohol: 14,0% 

Syra: 5,0 g/l

Residual sockerhalt: 4,1 g/l