Falezze Valpolicella Superiore DOC 2012

Falezze Valpolicella Superiore DOC 2012

245.00

Detta är en mycket välgjord Valpolicella Superiore baserade på de mer ovanliga små druvorna Corvinone och Osoleta och mycket gamla vinstockar som ger en stor komplexitet, tydlig mineralitet, längd, fräschör och helt torrt utan restsocker som annars är ovanlig hos Valpolicella viner. Årgång 2012 är mycket prisbelönt har fått högsta betyg 2016 på den stora Merano Wine Festival i Italien.

Vinet är redo att avnjutas nu eller att lagras i minst 7 år och utveckla en ännu tydligare struktur. Serveringstemperatur 18°C. Detta är ett vin som passar speciellt bra med vilt kött som hjortkött, fågel och lamm och kan hantera starka smaker i tillbehören som en senapsdressing eller fetare såser och tillsammans med ugnsrostade grönsaker men också till kallskuret som skinka, salami och mortadella.

Add To Cart

Producent: Azienda Agricola Falezze

Region: Valpolicella Superiore DOC, Veneto, Italien

Beställningssortimentet: 73597 – 245 kr (inkl moms) 

Falezze ligger i Val di Mezzane och den östligaste delen av Valpolicella. Här har man odlat vin länge och dagens vingård är över 80 år gammal och drivs idag av Luca Anselmi. Filosofin har alltid varit att med stor passion odla och producera vin nära naturen och på det traditionella sättet utan att ta genvägar. Vinerna ska representera historien från området och den unika omgivningen, dvs både ”terroir” från marken, klimatet och druvorna. Idag produceras vin från ett noggrant urval av druvor i en försiktig process med hög kvalitet och låga sködeuttag. Vingården har en jord och ett mycket speciell mikroklimat och ligger högt med en sluttning med en perfekt exponering för att få den mängs sol som behövs för att skapa den perfekta druvmognaden och en fräschör och syra i vinet vilket också är en nödvändig faktor för att kunna utveckla och lagra ett högkvalitativt Valpolicellavin.

Ladda ner PDF med mer info här

Fakta om vinet

Druvor: Corvinone 35%, Corvina 45%, Rondinella 15% och Oseleta 5% 

Färg: Ljust rubinrött med violett mot kanterna. 

Doft: Komplexa och intensiva dofter, med inslag av aromer av björnbär, blåbär, lakrits och svartpeppar. 

Smak: Vinet har en mycket intensiv och ihållande smak, med inslag av röd och svart frukt (plommon, björnbär, blåbär, röda och svarta vinbär), lakrits, mynta, apelsin, choklad och muskot. Detta är ett torrt vin, mycket varmt, intensivt, mjukt, med god mineralitet från jorden. Det har inslag av diskreta tanniner och en mycket tydlig struktur. 

Servering: Ett harmonisk vin redo att avnjutas nu eller att lagras i minst 7 år och utveckla en ännu tydligare struktur. Serveringstemperatur 18°C. Detta är ett vin som passar speciellt bra med vilt kött som hjortkött, fågel och lamm och kan hantera starka smaker i tillbehören som en senapsdressing eller fetare såser och tillsammans med ugnsrostade grönsaker men också till kallskuret som skinka, salami och mortadella. 

Skörd: Manuell skörd med lågt skördeuttag och manuell selektering av druvor. Vinstockarna till detta vin är 20-40 år och uppbundna i traditionell Pergola Veronese för att skydda vinerna från angrepp och för att ge dem en långsam mognad i solen. 

Vinifiering: Jäsningen sker i 20 dagar vid en kontrollerad temperatur. Den malolaktiska jäsningen sker i franska ekfat. Lagring sker sedan i nya och använda franska ekfat 500l i minst 1.5 år och därefter ytterligare ett år i flaska. 

Alkohol: 13,5% 

Syra: 5,0 g/l

Residual sockerhalt: 0,6 g/l