Sió Blanc 2017

Sió Blanc 2017

219.00

Årgång 2017 lanseras i oktober 2018

Endast tillgänglig i restaurangsortimentet eller via privatimport

Ett av de bästa vita vinerna från Mallorca baserat på de äldsta Prensal Blanc vinstockarna kombinerat Viognier och skapades år 2000 som en hyllning till vinmakarens mormor Sió. Smaken är komplex, fräsch, balanserad och rund med eleganta smaker av citrus, fläder, nässlor i en mycket lång eftersmak som dröjer sig kvar länge.

Vinet kan drickas nu men också lagras många år till. Servera det ca 11-13° C separat med smakrika lagrade ostar eller tillsammans med smakrika rätter med kyckling och grillad eller stekt fisk och klarar av smakrika tillbehör och såser.

Add To Cart

Producent: Bodega Ribas

Region: Vi Tierra Mallorca, Balearerna, Spanien

Privatimport: 76246 – 219 kr (inkl moms)

Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska mallorquinska druvsorterna varav de äldsta är över 60 år gamla vinstockar. Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt. Från och med skörden 2017 kommer vinerna också att vara formellt ekologiskt certifierade.

Ladda ner PDF med mer info här.

Fakta om vinet

Druvor: 60% Prensal Blanc och 40% Viognier

Färg: Gyllengult klart vin

Doft: Komplexa aromatiska dofter med inslag av honung, citrus, fläder, nässlor, torkade löv och cypress.

Smak: Smaken är komplex, fräsch, balanserad och rund med eleganta smaker av citrus, fläder, nässlor i en mycket lång eftersmak som dröjer sig kvar länge. 

Servering: Det kan drickas nu eller kan lagras i minst 4-5 år till. Serveringstemperatur 12-14 ° C. Detta är ett vin som kan njutas separat men det är alltid ännu bättre i sällskap med andra smaker. Det går bra tillsammans med t ex smakrika rätter med kyckling och grillad eller stekt fisk och klarar av smakrika tillbehör och såser. Det är alldeles utmärkt till smakrika lagrade ostar. 

Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor klase för klase och på sorteringsbord. 

Vinifiering: Varsamt pressade för att förhindra oxidation. 73% av druvorna jäses i nya stora 300l franska ekfat och får ligga tillsammans med jästen 5 månader för att bevara alla aromer. 27% jäses långsamt i ståltank vid låga temperatur på ca 14ºC innan buteljering. 

Alkohol: 13,5% 

Syra: 5,08 g/l

Residual sockerhalt: 0,75 g/l