Soma Sioneta Oliver Blanc 2016

Soma Sioneta Oliver Blanc 2016

209.00

Endast tillgänglig i restaurangsortimentet eller via privatimport

Ett ekologiskt och för Mallorca unikt vin enbart gjort på Viognier och delvis har fått jäsa i ekfat och som görs i en begränsad volym varje år. Ett mycket välbalanserat och friskt vin med fräscha, delikata och fina aromer från melon, papaya, äpple och persika med en lång fräsch eftersmak. Etiketten pryds av fågeln Steglitsa (cardenera eller goldfinch) som ofta ses i just denna vingård. Ett unikt vin som snabbt helt säljer slut varje år.

Vinet kan drickas nu men också lagras några år till. Servera det ca 10-12°C som en aperetif eller tillsammans med orientaliskt kryddade rätter, lätt grillad eller stekta vita fiskrätter och skaldjur

Add To Cart

Producent: Bodega Ribas

Region: Vi Tierra Mallorca, Balearerna, Spanien

Privatimport: 74489 – 209 kr (inkl moms)

Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska mallorquinska druvsorterna varav de äldsta är över 60 år gamla vinstockar. Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt. Etiketten pryds av fågeln Steglitsa (cardenera eller goldfinch) som ofta ses i just denna vingård. Ett unikt vin som snabbt helt säljer slut varje år.

Ladda ner PDF med mer info här

Fakta om vinet

Druvor: 94% Viognier och 6% Prensal Blanc

Färg: Ljust gult klart vin

Doft: Komplexa aromatiska dofter med inslag av honung, citrus, melon, äpple och persika. 

Smak: Smaken är komplex, fräsch, balanserad och rund med eleganta smaker av citrus, melon, gula äpplen och persika i en mycket lång sammetslen eftersmak som dröjer sig kvar länge. 

Servering: Vinet kan drickas nu men också lagras i 3-4 år till. Vinet kommer då att utvecklas och bli mer komplext och fruktfräschören från det unga vinet minskar Servera det ca 10-12°C som en aperetif eller tillsammans med orientaliskt kryddade rätter, lätt grillad eller stekta vita fiskrätter och skaldjur. Om det lagras några år kan det matchas med mer smakrika rätter som t ex grillad tonfisk med wasabi-kräm. 

Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor klase för klase och på sorteringsbord. 

Vinifiering: Varsamt pressade för att förhindra oxidation. 20% av druvorna jäses i nya stora 500l franska ekfat och får ligga tillsammans med jästen 4 månader för att bevara alla aromer. 80% jäses långsamt i ståltank vid låga temperatur på ca 14ºC innan buteljering. 

Alkohol: 12,5% 

Syra: 5,20 g/l

Residual sockerhalt: 0,46 g/l