Forlong

Forlong_wines.jpg
 
 

Palomino fino i spännande twist från Jerez

Jerez har inte sett viner som dessa på 150 år. Rocío Áspera och Alejandro Narváez köpte sin gård 20017 och håller till utanför El Puerto de Santa María med deras projekt Forlong.

Deras jobb i vingården och med den vita Albarizan skapar magi: viner med fin sälta och mineralitet. De producerar ett 10-tal olika viner och i de flesta spelar druvan Palomino Fino huvudrollen. Ibland med Pedro Ximenez som partner. I vingården är de ekologiskt certifierade och i vinifieringsprocessen följer de den biodynamaiska läran. De använder sig av de olika klonerna "Palomino 83", "Palomino de Jerez" och "Palomino California".

Rocio och Alejandro har plockat upp tekniker, nästan bortglömda i regionen, som användes innan den industriella revolutionen på 70-talet. Deras La Fleur görs som Sherry gjordes på 1800-talet, utan Solera. Ingen fortifiering alltså utan drycken bygger på naturlig koncentration av alkohol, syra och mineraler som stödjer en långsam process under Flor. Dess renhet och naturliga must gör den till en av de finaste Fino en Rama i området.

En del viner använder de “asolea” metoden, soltorkning, vanligt förekommande innan 1970-talet. Där musten av Palomino Fino macereras med torkad Pedro Ximenez.

I ett annat vin använder de Olorosofat när de lagrar vinet. Det ger en minst sagt spännande touch. Gastronomiskt vin som bara måste testas.

Sen 2019 är Forlong del av portföljen hos oss på Wine Dog. Vi ser mycket fram emot att dela med oss av dessa unika viner till den svenska marknaden.