Torgo

Torgo översikt och logga.png
 
 

Bodega TORGO – Vitt toppvin från gamla vinstockar i Galicien

Vigo, Galicien, nordvästra Spanien

Hos Bodega Torgo har man alltid arbetat med respekt för naturen och med de tre lokala druvsorterna Albariño, Loureira och Treixadura. Vingården är belägen på sand och granitjordar i terrass-sluttningarna med utsikt över de vackra Deva och Miño dalarna i närheten av Vigo i Galicien i nordvästra Spanien.

Vingården grundades för mer än sjuttio år sedan med tre stora terrasser i söderläge som skyddas av höga murar av blek granit för att spegla solen hela dagen, bevara deras värme och skydda vinrankorna från det kalla nora vindarna från det närbelägna Atlanten.

Sedan starten har denna vingård präglats av mångfald och hållbarhet och omges av olika grödor, bin, blommor och frukt för att skapa ett naturligt mikroklimat. Under 2017 har arbetet med omställning till att bli ekologiskt certifierade startat. Vingården förnyades för ett femtontal år sedan baserat på en detaljerad undersökning om det bästa sättet att få en hållbar vingård. Vinrankorna odlas i pergola för att ytterligare skydda rankorna och druvorna från fuktangrepp och hålla dem som luftiga som möjligt.

Vingården drivs av vinmakerskan Magdalena Paramés som tillsammans med Javier Barba tog över ansvaret från Magdalenas föräldrar och nu driver vingården i tredje generationen i familjen och lanserade vinet Torgo Vino Blanco med den första årgången 2013.

Vingården ligger inte i någon av de formella ursprungsskyddade områdena i Galicien utan en knapp kilometer utanför DO Rias Baixas och får därför inte märkas med någon ursprungsbeteckning utan får endast kallas Vino Blanco. 

Läs mer på torgo.es