mula arando en un viñedo de montaña entre la bruma 2.jpg

Rubén Díaz


Viticultor

Naturlig Garnacha från Gredos…

Jag trivs med mitt arbete, och det syns i vinerna

Rubén är en vinodlare från Cebreros och hans engagemang i vinvärlden hände dels av en slump och dels av nyfikenhet.

Redan 1999 var han ute och hjälpte sin far för att köpa några mindre vingårdar till familjen och i det ögonblicket bestämde han sig för att undersöka det vidare. Han följde med sin far till gården, där han fick det förklarat för honom i detalj hur allt detta med vinodling fungerade.

Hans familj hade haft vingårdar sen flera generationer tillbaka och han som liten hade varit med och skördat men det var först nu som han kände ett kall att detta skulle bli hans liv.

Han började lära sig av andra vinmakare som kom till Cebreros, de bytte druvor, han läste böcker, analyserade de olika jordarna i området och han blev förälskad i Garnacha. Sen började han undersöka vad som kan förbättras…

Han ser sig själv som en hantverkare, långt borta från stora produktioner och teknik. Hans fokus är mikrovinifieringen av små vingårdar där ursprunget lyser igenom. Arbetet i vingården görs nästan som det gjordes tidigare för hundra år sedan, enda skillnaden är att nu vet de vad som ska undvikas.

Minsta möjliga påverkan på vinet utförs i bodegan. Hans besatthet ligger i att överföra vinodlingarnas mödosamma skötsel till vinglaset varje år, så att du kan veta vem som har gjort vinet du dricker, var det tillverkades och under vilket år.

Att vara i nära kontakt med naturen är vad som lockar mest. Vintern och våren spenderas mest tid på fälten och resten i bodegan. Han använder inga bekämpningsmedel eller kemiska produkter. Här tillämpas största möjliga respekt för miljön, och att låta växtlighet integrera i vingården ger förhoppningsvis extra komplexitet till smaker och aromer i vinet.

Välkommen till Rubén Díaz Viticultor