José Ant. Garcia

Bierzo In the vineyard.jpg
 

José Antonio García – Unika viner från urgamla vinstockar i Bierzo

Vi möter José med familj i en av hans vingårdar i Bierzo som han tagit över efter hans farfar Santos Garcia. Gården har funnits i familjen i många generationer. Vi är i den mest prestigefyllda byn i Bierzo, Valtuille de Abajo, i de allra främsta Grand Cru klassificerade vingårdslägena. Förutom denna vingård så har man även vinodlingar på andra sidan dalen i sluttningen mot bergen vid byn Corullon. Vingården vid Corullon har unika skifferjordar som påminner om de klassiska jordarna i Priorat. 

Bierzo är en unik region i den spanska vinvärlden och ligger i nordvästra Spanien i regionen Castilla-León, precis vid gränsen till Galicieno och har tack vare läget ett speciellt mikroklimat. Montes de Leon i väster mot Galicien och de Kantabriska bergen i norr skyddar området mot de fuktiga vindarna från Atlanten. Det gör också att man får mindre nederbörd vilket gör att rötterna till vinstockarna tvingas djupt ned i jorden och blir tåliga för väderväxlingar. Det höga läget mellan 500-700 m ö h gör så att druvorna får en långsam perfekt mognad med balans mellan frukt och hög syra. Däremot ger vinstockarna lägre skördar men med fantastiskt koncentrerad smak.

I vingården har man Mencia, Godello och Dona Blanca. All vinodling och arbete i vingården sker på ett hållbart och naturligt sätt med minimal eller ingen tillsats av sulfiter och för vissa av vinerna också spontanjäsning utan tillsättning av jäst. De yngsta vinrankorna är ca 75 år gamla och man har även flera delar av de äldsta vingårdarna med ”pre-phylloxera” Godello-stockar, över 125 år gamla och som fortfarande används i produktionen av toppvinerna.

José har ingen egen hemsida men du kan följa honom på hans facebooksida "Aires de Vendimia"

Så här skriver Luis Gutiérrez 31st Jan 2022 | The Wine Advocate
”José Antonio García’s wines have been on a roll since 2016. His range keeps growing, and the quality is still getting better and better. From 2020 he has village wines from Valtuille and Corullón, and the Unculín Mencía is also Vino de Villa. He now works 25 hectares of old vines in Valtuille de Abajo and Corullón and produces 80,000 bottles. Some of the new wines are the best I've seen from him. Besides site-specific wines, he’s also doing some unusual vinifications. I was truly impressed. He’s definitely a name to follow.”