Aires de Vendimia Mencia de Valtuille 2018
Aires de Vendimia Mencia de Valtuille 2018
Endast tillgänglig i restaurangsortimentet eller via privatimport
Ett unikt vin som är gjord på 80-110 åriga vinstockar av druvan Mencia från vinregionen Bierzo i nordvästra Spanien. Alla druvor kommer från de finaste Grand Cru områdena i Valtuille de Abajo. I denna årgång är alla druvor avstjälkade och har fått spontanjäsa i stora öppna träfat i 30 dagar. Därefter har lagring skett i gamla franska ekfat (300 l) tillsammans med jästen i 11 månader.
Smaken har tydliga drag av mörk mogen frukt och har en lång eftersmak med många nyanser.
Vinet har mycket låg nivå av endast naturligt förekommande sulfiter. Servera det ca 16-18° C tillsammans med ugnstekt eller grillad lamm, anka eller vilt-kött kryddade med medelhavsörter och grillade grönsaker.
Producent: Bodegas y Viñedos José Ant. García
Region: DO Bierzo, Spanien
Vingården har tagits över av José Antonio Garcia efter hans farfar Santos Garcia men vingården har drivits i familjen i många generationer. Vingården ligger i den mest prestigefyllda byn i Bierzo området, Valtuille de Abajo, där man enbart förfogar över de allra främsta Grand Cru klassificerade vingårdslägena. Förutom denna vingård så har man även vinodlingar på andra sidan dalen i sluttningen mot bergen vid prestigeområden vid byn Corullon. Vingården vid Corullon har unika skifferjordar som påminner om de klassiska jordarna i Priorat. Det höga läget mellan 500-700 m ö h gör också att druvorna får en långsam perfekt mognad med balans mellan frukt och hög syra i druvorna. Däremot ger vinstockarna lägre skördar men med fantastiskt koncentrerad smak.
Fakta om vinet
Druvor: 100% Mencia
Färg: Rubinrött
Doft: Klara dofter av mörk mogen frukt.
Smak: Smaken har tydliga drag av mörk mogen frukt och har en lång eftersmak med många nyanser..
Servering: Vinet klarar lagring fint. Vinet har mycket låg nivå av endast naturligt förekommande sulfiter. Servera det ca 16-18° C tillsammans med ugnstekt eller grillad lamm, anka eller vilt-kött kryddade med medelhavsörter och grillade grönsaker.
Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor klase för klase och på sorteringsbord.
Vinifiering: I denna årgång är alla druvor avstjälkade och har fått spontanjäsa i stora öppna träfat i 30 dagar. Därefter har lagring skett i gamla franska ekfat (300 l) tillsammans med jästen i 11 månader.
Alkohol: 13,5%
Syra: 4,96 g/l
Residual sockerhalt: 2,09 g/l