“Someone had a vision…”
Det är Antónios ord när han talar om de gamla vingårdar de jobbar med i Douro. Joana Maçanita och António Maçanita kände sig som utbölingar i denna stora region full av tradition, seder och hantverk när de 2011 drog igång Macanita Vinhos. Syskonen Maçanita anlände till Douro med ett tomt blad, ivriga att utforska och avslöja mångfalden i landet. Under årens lopp har Maçanita Vinhos med sina viner avslöjat mångfalden i Dourodalen i sin renaste och mest trogna form.
Vinerna i Maçanita delar varje aspekt av Douro med världen, "Douro på hög höjd", "het schist Douro", "kall granit Douro", de inhemska druvsorterna och vinerna från gamla vinstockar med en low intervention vinmakarstil. De följer inte en stil eller till och med sätter sin egen, de respekterar och är en trogen budbärare för Douro terroirs, en vision av Douro "Á Maçanita".
Joana och António arbetade sida vid sida i över 14 vinerier runt om i landet och ville att Maçanita -projektet skulle spegla de två syskonens och vinmakarnas erfarenheter och ambitioner. Mycket skratt, massor av argument och etos att ifrågasätta det existerande sättet att göra saker.
“How to showcase the Douro? Is it old vines or new vines? Grapes Rating A or Rating F? Are the grapes for a Vintage wine the best grapes for a table wine?”
Douro är en region med bergig terräng. Den börjar på västra sidan av Portugal, cirka 50 km från havet, och slutar nära den spanska gränsen, med en stor variation i temperaturer över sitt territorium. Det är till stor del hem för skifferjordar, men har också inslag av granit i de högre områdena. Denna uppsättning faktorer som oberoende kombineras på flera sätt ger en stor mångfald av terroir.
Douro är också mycket känd för sina gamla vingårdar. Man undersökte detta attribut för Douro ytterligare genom att förvärva en nästan 150 år gammal vingård i Carlão -området, ett område kategoriserat som F Rating -vingårdar (tydligen minst uppskattat av vingårdarna i Douro). Vingårdar med mer än 17 druvsorter som talar om det förflutna Douro, bondens Douro där "Wines for Consumption" tillverkades, de så kallade bordsvinerna, som inte hade kvalitet för att producera portvin.
Fortsatt med att utforska Douro hittade de A Rating -vingårdar nära floden Douro på skiffer med Touriga Nacional. Enligt Douros historia är det den perfekta cocktailen för druvor med stor koncentration och kraft. Skulle detta vara rätt terroir? Kan denna terroir bara vara till portvin? Varför inte till bordsvin? En annan välkommen utmaning för Maçanita -syskonens projekt.
Vita viner var också en stor utmaning för dem i en så varm region som Douro. Passionerade i fräscha viner var det i vingårdarna på 700 meters höjd som de hittade en annan Douro-terroir med en mycket speciell salthalt och mineralitet som var perfekt för ändamålet.
Maçanita Vinhos är fulla av Douros olika terroir utan att någonsin glömma preferenserna, passionen och visionen för var och en av syskonen, eftersom den mänskliga faktorn också är viktig i en terroir. Antónios oxidativa Malvasia Fina eller Joanas fräscha, höga höjd Gouveio är ett exempel på visionen om Maçanita-projektet i Douro.