Macanita Cima Corgo 2019
Macanita Cima Corgo 2019
Välkommen till Douro och syskonparet Joana och António Macanita. De har båda arbetat som vinmakar-konsulter och hjälpt andra vinmakare över hela Portugal. Sedan många år tillbaka arbetar med två andra projekt i Alentejo och på Azorerna. Och när chansen dök upp att göra vin i Douro-dalen var det självklart att de tog den också. Som “nya” i denna klassiska och mycket traditionella område fick de inte tillgång de bördiga vingårdar närmast floden som alltid ansetts vara de finaste och bästa. Istället började de jobba med gamla vingårdar på högre höjd som mer eller mindre var övergivna och inte dög och de klassiska fylliga ekfatslagrade vinerna som gjort Douro känt historiskt. De insåg snabbt vilka skatter de kommit över och har arbetat fram mer moderna viner med försiktig vinmakning som nu sätter Douro-dalen på kartan för många nya vinälskare som letar mer eleganta svala viner utan kraftig ekfatslagring. Vinerna har därför också lägre alkoholhalt än många andra viner från området. Detta vin är resultatet av erfarenheten från de två. Mycket diskussioner och mycket skratt i en flaska. Njut!
Finns i vårt restaurangsortiment via Flaivy.com samt Systembolaget som privatimport
Producent: Macanita Vinhos
Ursprung: Douro, Portugal. Från subregionen Cima Corgo, som skiljer sig från de andra subregionerna genom ett kontinentalt, svalare klimat. Vinet får här ett lättare och fräschare uttryck av Touriga Nacional.
Druvor: 100% Touriga Nacional
Skörd: Hårt selekterat i vingården och skördat för hand.
Vinifiering: Kallmaceration och spontanjäst. Ingen inblandning av ek utan har fått ligga på ståltank fram till buteljering för att visa upp druvan i dess renaste form.
Vinets karaktär: Djupt ruby-violett färg. Fräscht i munnen med en intensiv frukt. Lakrits och mörka bär, en upplevelse av oekad Touriga Nacional som vi inte upplevt den innan.
Servering: Servera det ca 16° C. Gärna viltkött med enklare tillbehör. Passar till både traditionella och moderna rätter.
Alkohol: 14 %
Syra: 5,4 g/l
Residual sockerhalt: 0,6 g/l
Total produktion: 2066 flaskor