Emma Mas de Monné 2022
Emma Mas de Monné 2022
Från vingården Mas de Monné i det vackra landskapet i Conca de Barberà lanserar vi nu för första gången ett av Emma-vinerna från Vega Aixalà i tillfälliga sortimentet.
Vinet har fått sitt namn inte bara från vingården utan också från yngsta medlemmen i familjen Vega Aixalà. När hon föddes bestämde sig Eva, vinmakerskan, för att ta steget från sin biodynamiska vinmakning ett steg till och göra en hel naturvinsserie. Det har blivit många olika Emma-viner sen dess.
Här bjuds ni på en härlig blend från en unik vingård som har ett av Kataloniens högsta lägen 900 m.ö.h. Detta tillsammans med den speciella jordmånen Llicorella, som man annars hittar i angränsande distriktet Priorat, gör detta till ett mycket personligt vin.
Recensioner:
Saftigt, silkigt och så mycket Spanien av idag. Platsen är Katalonien, vingårdarna belägna 900 meter över havet och den vilda blenden garnacha, cariñena, tempranillo, cabernet dauvignon, syrah och garnacha banca skapar fräschör och något omedelbart av vilda örter, lakritsrot och krossade röda bär. Personligt som få - Sofia Ander - DinVinguide
Vega Aixala i Conca del Barbera, Montsant. odlar sina druvor på hög höjd med så naturlig produktion som möjligt utöver den ekologiska vinifieringen. Här en Emma-blend av garnacha tinta, carinyena, tempranillo, cabernet sauvignon, syrah och garnacha blanca som gett en mörkt rödfruktig nos, touch av mognad, läder och örter. Läskande frisk syra, koncentrerad frukt, torrt och stramt välbyggt med torra tanniner. Naturligt, lätt jästigt och småvilt. Druvorna till detta vin kommer från vingården Mas de Monnè, som ligger på nästan 900 meters höjd av bergiga sluttningar. Vingården omges av de dramatiska bergskedjorna Serra la Llena och Serra de Prades, vilket ger en både spektakulär och utmanande odlingsmiljö. På de branta sluttningarna växer vinrankorna på terrasser, en odlingsteknik som kräver omsorg men gör det möjligt att dra full nytta av höjden och klimatet för att frambringa vin med unik karaktär. - Pär Strömberg - Wine Table
Oekad och osvavlad katalansk blend på fem druvor från biodynamikern Eva Aixalà och hennes familjs branta och terrasserade vingårdar 900 m.ö.h i Conca de Barberà. Piggt, bärigt och smårufsigt utan kännbar strävhet som sitter fint till grillad eko-Butifarra med vita bönor eller en bit ko-ost.
- Dan Lepp - Vinlepp
Öppen doft av mörka plommon, björnbär, rött äpple, hallon, kött, peppar och våt cement. Torrt, medelfylligt vin med medelsyra, mörkfruktig och kryddig smak, balanserade tanniner och mörkfruktigt slut med fräschör.
- Munskänkarna
Släpps i TSE 15e november, nr 95307
Producent: Vega Aixalà
Region: Conca de Barberà, Katalonien, Spanien
Jordmån: Llicorella i terassodlingar
Druvor: Garnacha Tinta, Cariñena, Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Garnacha Blanca
Naturligt vin på en blend av lika delar Garnacha Tinta, Carinyena, Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Syrah. I slutet av jäsningen tillsätts en mindre del Garnacha Blanca. Vinet är spontanjäst och helt utan tillsatser.
Syftet med blenden är att behålla intensiteten i vinet men på samma gång fräscht och rödbärigt.
Alkohol: 13,5%
Ph: 3,58
Total acidity: 5,5 (Tartaric)
Sugar: less than 0,30
Sulfites (free): less than 5 mg/l
Sulfites (total): less than 10 mg/l