Frontonio Supersónico Garnacha 2020
Frontonio Supersónico Garnacha 2020
“A floral and energic Garnacha grown at 1.030 meters height and aged in old foudres”
Bodegas Frontonio är uppkallat efter Saint Frontonio, patronen saint Épila, en stad i Valdejalón, nordöstra Spanien, där den produceras. Legenden har det att Saint Frontonio blev halshuggen av romarna. Hans kropp begravdes på en kyrkogård och hans huvud kastades i floden Ebro nära Zaragoza. Mirakulöst blev hans huvud senare funnet uppströms längs Jalons flod i Épila, precis utanför platsen där de nu har sitt vineri. På samma sätt är denna begränsade produktion av "mikrovin" resultatet av att gå mot strömmen. Ett garagevin gjort av Fernando Mora MW och Mario López.
Recensioner:
Ren, frisk och intensivt körsbärssmakande fruktighet. Den fint kärva, pirrande friska smaken passar bra till melanzane alla parmigana. Mycket prisvärt.
- Per Styregård, DI Weekend
*****************************************************************
Från nordspanska Aragonien återkommer denna egensinniga, relativt lätta garnacha (även 5% viura) från en vingård på hög höjd (1000 möh) med 80-100-åriga stockar och eko-jordbruk. Kyl vinet lite mer än du brukar, häll upp i stora kupor och förundras över den stilsäkra mixen av solmogen men gles röd frukt, påtaglig syrlighet, snällt nafsande strävhet och det strama lätt vitpeppriga slutet. Vackert! Kommer smaka lika gott till viltstek som zucchiniplättar. Master of Wine Fernando Mora och vinmakare Mario Lopez har gjort vin under gemensamt namn sedan -10. Lagrat 12 mån på stora gamla ekfat.
- Dan Lepp, Vinlepp
*******************************************************************
Från Valdejalón en blommig energisk garnacha odlad på över 1000 meters höjd som lagrats i gamla foudres. Ett uns macabeo (viura) har också fått bidra med extra fräschör. Svartbärig och mörkfruktig av vildhallon och körsbär, örter, syrlig frukt, läskande frisk syra, täta tanniner, tranbär, lingon och blåbär i ett skogsbärssyrligt avslut. Ett naturligt garagevin av Master of Wine Fernando Mora och vännen Mario López.
- Pär Strömberg, Wine Table
Wine Table Testar
******************************************************************
Blodapelsin och röda vinbär möter kryddlådan fylld med salvia, timjan och lagerblad och därefter kommer friska tanniner in. Ett litet måste-köp om man gillar garnacha av den sirliga och smäckra sorten. Och det gör man ju.
- Sofia Ander, Din Vinguide
********************************************************************
Den nya tidens garnacha är lätt i stilen, tillgänglig och flörtig. Som här! Ett vin som visar det moderna Spanien och charmar med sin lätta munkänsla, höga energi och toner av saftiga hallon, röda plommon, klarröda körsbär, salvia och anis, härliga vitpeppriga finish och munvattnande syra. Urgott till enklare tapas och ett måste-köp till höstens plockbrickor.
- Elin Grube, Elle Mat & Vin
********************************************************************
Snygg och elegant “överljuds” Garnacha från Centrala Spanien med frasigt ren frukt av hallon, jordgubbar, röda vinbär, krispiga körsbär och örter som salvia, lagerblad och lite lakrits.
- Christian Stojkovic, Vinbanken
********************************************************************
Producent: Frontonio
Region: Aragón
Tillfälligt släpp 13/10 2023 nr 928621800 flaskor
Fakta om vinet
Druvor: 95% Garnacha och 5% Macabeo från en 2 ha Las Frias vingården på 1030 möh i nordlig sluttning nära byn Sestrica. Vinstockarna är 80-100 år gamla.
Jordmån: Blandning av lera, kalksten med inslag av skifferjordar
Ursprung: Valdejalon ligger i södra Aragonien i nordöstra Spanien. Det är en mycket gammal men också lite okänd region. Vingårdarna ligger ett mycket bergigt område på 450-1050 meters höjd. Klimatet påverkas mycket av den kalla nordliga Cierzo vinden från Biscaya bukten ned mot Ebro-floden som flyter genom Rioja, Aragonien och Navarra. Cierzo vinden är samma typ av vind som den mer kända Mistral-vinden som påverkar Rhône dalen och vinodlingarna där. Sommartemperaturerna i Valdejalon kan nå upp till 40ºC och vintertid ned mot -5 och ibland lägre. De för vinodlingen viktiga vår- och försommartemperaturerna ligger dock på 10-25. I Valdejalon är Garnacha kungen och södra Aragonien räknas som Garnacha-druvans födelse och ursprungsområde varifrån druvan spridits över hela världen under många namn som bl a Grenache. Utöver Garnacha odlas främst här Carinena och Macabeo
Skörd: Manuell skörd i början av oktober i 18 kg lådor och urval i vingården. I vingården tillämpas ekologiska principer principer men man har inte valt att certifiera vinproduktionen.
Vinifikation: Sortering och selektering för hand i vineriet. 100% av druvorna fottrampas först utan avstjälkning. Spontanjäsning sker i öppna stora ekfat och betongtankar för att behålla fräschör och vinet får sedan ligga med druvskalen och macerera i ca 40 dagar.
Lagring: Lagring 12 månader i 2500 liters foudres och 500 liters 2-3 år gamla franska ekfat. Vinet buteljerades i mars 2022 och har därefter lagrats på flaska.
Vinets karaktär: Blek rubin med violetta toner. Vilda körsbär, violer och mineral, mintiga toner. Torr med fin syra, lätt kropp med medel tanniner. Lång och komplex stil.
Alkohol: 13,5 %
Syra: 6,28 g/l
Residual sockerhalt: 0,64 g/l
Total produktion: 8517 flaskor