Llopart Panoramic Brut Reserva 2018

Llopart Panoramic Brut Reserva 2018

SEK 239.00

“A sip of landscape”

Ett av de mest historiska Llopart-vinerna som producerats och funnits på marknaden i över 45 år. Etiketten och namnet symboliserar den vackra "panorama" utsikten över vingårdarna på egendomen med det mycket vackra Montserrat bergsmassivet i bakgrunden.

Lantgården Can Llopart de Subirats är i genomsnitt 360 meter över havet och sträcker sig över en kulle med ojämna sluttningar. Gården omfattar 500 hektar varav 100 ha vinodlingar och över 350 ha Medelhavsskog. Llopart kontrollerar direkt alla sina vingårdar och odlar jorden bioekologiskt enligt parametrarna för hållbar odling, med största respekt för miljön. Den speciella geologiska placeringen (ojämn orografi med sluttningar och terrasser och begränsat markdjup) producerar vinrankor med en stor rotförlängning, begränsad styrka och en av de lägsta avkastningarna i området.

*************************************************
Omdömen:

Champagne & Sparkling Wine World Championships. London
Guldmedalj, bästa regionala poäng och bäst i klassen Corpinnat

Dinvinguide.se - Sofia Ander
Lika stramt och uppfriskande som fylligt och fruktöppet. Honung, mandelmassa och gula äpplen möter stenig sälta, rök och struktur. Jag är gärna med på mötet. Innehållsförteckning: 50 % xarel·lo, 40 % macabeu och resten parellada och vilan på jästen blev hela sex år. Salud!

Add To Cart

Producent: Llopart 1887

Region: Penedès, Spanien

Klassificering: Corpinnat

Släpps i tillfälliga sortimentet 2/12 2022 nr 95081, 239 kr

Fakta om vinet

Druvor: 50% Xarel·lo, 40% Macabeu, 10% Parellada

Vinets karaktär : Ljust guldskimrande färg med fina bubblor. Den långa lagringen ger en komplexitet med rostade nötter, honung, äpplen. Harmonisk med en bred smakfull elegans och fin krämig längd.

Servering: Servera det ca 6-8° C i en lite större kupa för en bättre upplevelse.

Skörd: Handskörd och selektering i vingården från tre olika vingårdslägen. Alla druvor kommer från Lloparts egendom inom ramverket för Corpinnat.

Jordmån: Vingårdarna ligger mestadels på nordliga sluttningar i utkanten av Massif de Garraff i centrala Penedès. Här är jordmånen fattigare näringsmässigt än många andra vingårdar i området som finns i mer bördiga delar kring floderna i regionen. Basen i vingårdarna består av granit och mycket kalkrik jordmån till följd av att detta var en havsbotten för ca 15 miljoner år sedan. Ovanpå detta finns ett tunnare ytlager av mineralrik jord. Jordmånen påminner därmed om den i Côte de Blanc i Champagne och tvingar vinrankornas rötter att söka sig långt ned för att få tillgång till vatten och näring. Det nordliga läget gör även att druvorna mognar långsammare och skördas senare än på många andra delar i regionen.

Vinifiering: De olika druvsorterna pressas med hela klasar vilket ger en mer skonsam pressning och minskar risken att oönskade bitterämnen från kärnor kommer med. Druvsorterna vinifieras separat med jäsning utan tillsatt jäst i låga temperaturer. Därefter blandas de olika druvorna och vingårdslägen till den slutliga blenden för den aktuella årgången. För årgång 2016 utgör 15% av vinet så kallat ”reservvin”, dvs vin från tidigare äldre årgångar, vilket tillför ökad komplexitet till vinet.

Vinet är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts ojäst druvjuice blandat med lite jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Dosagen i detta vin är 6 gram socker per liter. Lagring med jästfällningen i flaska efter den andra jäsningen i minst 70 månader.  

Alkohol: 11,5 %
Syra:  6,2 g/l
Residual sockerhalt: 6 g/l
pH: 3,0

Historik:
Enligt dokument från 1385 beviljades en förfader till Llopartfamiljen, Bernardus Leopardi, några vingårdar i Can Llopart de Subirats. Under de efterföljande århundradena kombinerades vinodlingarna av oliver, vete och andra traditionella odlingar som man vanligtvis hittar i Medelhavsområdet. Men sedan slutet av 1800-talet ägnar man sig uteslutande åt vinodling. Man gör intensiva testningar av olika tekniker och produkter och de första mousserande Llopart-flaskorna lanseras på marknaden 1887. I början av 1950-talet byggde Pere Llopart i Vilarós ett nytt vineri och lagringskällare. Han bidrog aktivt till att lansera mer hantverksmässigt producerade cavas i kontrast till de massproduceringen som många stora producenter fokuserade på och konsoliderade Cava Llopart som en högkvalitativ produkt. Numera är Jesi Llopart ansvarig som vinmakare och är därmed den 7 generationen vinmakaren i släkten Llopart.

Llopart var en av initiativtagarna och grundarna av Corpinnat som lanserades i början av 2019. Numera har fler producenter anslutet och man är totalt 11 producenter som valt att lämna DO Cava och sälja sina viner under det nu EU-registrerade varumärket ”Corpinnat”, som översatt katalanska ungefär betyder ”född i hjärtat av Penedès”. Ett vin som bär beteckningen Corpinnat har mer strikta krav på sig än minimumnivån än inom DO Cava. Druvorna måste komma från ett specifikt område inom Penedès, vara ekologiskt odlade, skördat för hand, skördeuttagen är mer begränsade och vinet måste vinifieras på den egna gården. Lägsta lagringen är 18 månader på jästfällningen till skillnad mot 9 månader som är minimumkravet inom DO Cava.