Torgo Albariño 2018

Torgo Albariño 2018

SEK 219.00

Torgo är ett vin gjort med respekt för naturen på den för Galicien kända druvsorten Albariño som växer på sand och granitjordar i terrass-sluttningarna med utsikt över Deva och Miño dalarna i Galicien i nordvästra Spanien.

Smaken är intensiv och komplex med många nyanser där vita päron och äpplen dominerar först i en fyllig lite krämig textur och sedan kommer syra med tropiska lime-toner i en lång frisk och fyllig eftersmak med fin mineralitet. Vinet kan drickas nu men också lagras 3-4 år till. Servera det ca 10-12°C tillsammans med färska eller grillade skaldjur eller grillade och stekta fiskrätter eller en smakrik fiskgryta.

Add To Cart

Producent: Torgo

Region: Wine of Spain (Galicien, Spanien) 

Finns i restaurangsortimentet samt Blandlåda Det Vita Galicien-Bierzo nr73817

Vingården drivs av vinmakerskan Magdalena Paramés i tredje generationen i familjen och lanserade vinet Torgo Vino Blanco med den första årgången 2013. Vingården grundades för mer än sjuttio år sedan med tre stora terrasser i söderläge som skyddas av höga murar av blek granit för att spegla solen hela dagen, bevara deras värme och skydda vinrankorna från det kalla norra vindarna från det närbelägna Atlanten. Sedan starten har denna vingård präglats av mångfald och hållbarhet och omges av olika grödor, bin, blommor och frukt för att skapa ett naturligt mikroklimat. 

Fakta om vinet

Druvor: 100% Albariño

Färg: Lysande guldfärgat klart vin.

Doft: Klara intensiva fruktiga dofter karaktäristiska för Albarino av vita päron och äpplen med toner av citrus och lime och viss blommighet.

Smak: Smaken är intensiv och komplex med många nyanser där vita päron och äpplen dominerar först i en fyllig lite krämig textur och sedan kommer syra med tropiska lime-toner i en lång frisk och fyllig eftersmak med fin mineralitet.

Servering: Vinet kan drickas nu eller kan lagras i 3-4 år. Serveringstemperatur 10-12°C. Vinet är friskt och med stor komplexitet i smaken och lång eftersmak. Detta är ett perfekt vin att njuta separat eller tillsammans med grillad eller stekta fisk- och skaldjursrätter, smakrik fiskgryta eller smakrika sallader. Trivs bra med en kryddstark, smakrik och krämig aioli eller andra tillbehör till fisken och skaldjuren.

Skörd: År 2018 använde vi låga doser koppar och svavel i kombination med växter från vår vingård eller den omgivande skogen, såsom extrakt från pil, nässla, eukalyptus och rölleka för att spraya våra vinstockar. Det var en fuktig vår och försommar samt mycket varm andra halvlek av sommaren. Det var en liten men utmärkt skörd. Manuell skörd och manuell selektering av druvor. Vinrankorna odlas i pergola för att skydda druvorna från röta och fuktangrepp.

Vinifiering: 36-timmars skalkontakt och sen försiktigt pressat. Spontanjäst i tankar av rostfritt stål, lagrat på jästfällningen med bâtonage i över sex månader.

Alkohol: 14,5 %

Syra: 6,6 mg/l

Residual sockerhalt: 1,85 g/l

PH: 3.3

Total SO2: 47,5 mg/l

Produktion: 1120 fl