Cava, Clàssic Penedès eller Corpinnat
Cava, Clàssic Penedès eller Corpinnat?
Mycket har hänt de senast åren vad gäller mousserande vin i Spanien och det är inte alltid lätt att förstå skillnaden, vad den nu må vara. Jag tycker nog att vi vågar säga att Katalonien och Penedès är ursprunget att ha koll på. Här görs ca 95% av allt mousserande vin från Spanien.
Staden San Sadurní d'Anoia har fått titeln Cavas huvudstad. Men av historiska skäl kan Cava också göras i vissa andra städer och regioner, de flesta hittar vi annars i Rioja, Baskien och Valencia.
Alla dessa viner görs på en andra jäsning i flaska (precis som i Champagne) och kan därefter lagras olika länge på sin jästfällning. Den enklaste Cavan måste minst ha lagrats 9 månader medan man i Clàssic Penedès och Corpinnat börjar på 15 resp 18 månader upp till många år vilket ger en helt annan stil!
Clàssic Penedès är en utbrytargrupp från DO Cava och bildades 2014. De har tillsammans med DO Penedès satt upp ett eget regelverk kring mousserande kvalitetsviner. Det innefattar bl.a att alla druvor ska vara ekologiskt odlade (här var de den första appelationen i världen att ha detta krav), att minsta lagringstid är längre och den territoriella garantin med en tydlig identitet. Här hittar vi 18 producenter.
Corpinnat, några som fått mycket uppmärksamhet sen de bildades för två år sedan. Ett kollektivt varumärke bildat av 6 starka kvalitetshus (idag är de 11) ,som är etablerat i syfte att särskilja stora mousserande viner.
Här betyder ursprunget allt och vi ser ofta eleganta, komplexa viner med lång lagringstid. Corpinnat betyder “I hjärtat av Penedès” och här har vi ett begränsat geografiskt område att förhålla oss till. Regler som att använda lokala druvsorter, ekologisk odling och handskörd, vinifiering på vingården och respekt för jorden och odlarna är några av delarna som spelar in. Vad gäller lagringen så börjar man på minst 18 månader på sin jästfällning i flaska, men för många är det oftast mycket längre än så. Unika viner där man får mycket för pengarna!
Så låt bubblorna flöda och våga prova något nytt. Kanske en liten miniprovning. Kom ihåg att varje vin har sitt tillfälle och också sitt glas. Gå gärna upp i kupstorlek med kvalitén. Salud!