Torgo & Tal 2017

Torgo & Tal 2017

SEK 299.00

Vingården drivs av vinmakerskan Magdalena Paramés i tredje generationen i familjen och lanserade vinet Torgo Vino Blanco med den första årgången 2013. Vingården grundades för mer än sjuttio år sedan med tre stora terrasser i söderläge som skyddas av höga murar av blek granit för att spegla solen hela dagen, bevara deras värme och skydda vinrankorna från det kalla norra vindarna från det närbelägna Atlanten. Sedan starten har denna vingård präglats av mångfald och hållbarhet och omges av olika grödor, bin, blommor och frukt för att skapa ett naturligt mikroklimat. 

Add To Cart

Producent: Torgo

Region: Wine of Spain (Galicien, Spanien) 

Finns i restaurangsortimentet samt för Privatimport

Fakta om vinet

Druvor: 60% Albariño, 40% Loureira och Treixadura

Färg: Lysande guldfärgat klart vin.

Doft: Klara intensiva fruktiga dofter karaktäristiska för Albarino av vita päron och äpplen med toner av citrus och lime och viss blommighet.

Smak: Smaken är intensiv och komplex med många nyanser där vita päron och äpplen dominerar först i en fyllig lite krämig textur och sedan kommer syra med tropiska lime-toner i en lång frisk och fyllig eftersmak med fin mineralitet.

Servering: Vinet är på sin absoluta topp nu och mycket moget och fint och ska inte lagras längre utan njutas nu i vår. Serveringstemperatur 10-12°C. Vinet är friskt och med stor komplexitet i smaken och lång eftersmak. Detta är ett perfekt vin att njuta separat eller tillsammans med grillad eller stekta fisk- och skaldjursrätter, smakrik fiskgryta eller smakrika sallader. Trivs bra med en kryddstark, smakrik och krämig aioli eller andra tillbehör till fisken och skaldjuren.

Skörd: År 2017 hade vi en regnig vår och en torr, varm sommar. Det var en mycket tidig, utmärkt skörd första veckan i september. Manuell skörd och manuell selektering av druvor. Vinrankorna odlas i pergola för att skydda druvorna från röta och fuktangrepp.

Vinifiering: Spontanjäst i tankar av rostfritt stål, lagrat på jästfällningen med bâtonage i över sex månader

Alkohol: 13%

Syra: 6,8 g/l

Residual sockerhalt: 3,4 g/l

PH: 3.25

Total SO2: 66 mg/l

Produktion: 1200 fl