Celler Viader

 

VIADER – hantverk, historia och drömmar i Sant Sadurní

Viader är Eduard Viaders personliga vinresa, djupt rotad i familjens arv i Penedès sedan 1823. Utbildad agronom och driven av passion började han som 21-åring förädla den traditionella metoden, och lanserade Muscàndias första mousserande vin 2010.

Under mer än tio år växte hans projekt fram i en liten källare i Sant Sadurní – hem för bland annat Gran Reserva 2008 (silver vid Concours Mondial de Bruxelles 2013), det lekfulla Deliris och det hyllade Pinot Noir Rosé, senare utsedd till Kataloniens bästa mousserande rosé.

År 2020 fann Eduard den övergivna gården Can Rossell de la Llena, en plats vars skönhet han omedelbart såg potentialen i. Här, omgiven av vinrankor och Penedès landskap, påbörjade han i september 2021 nästa kapitel för Viader.

Familjens historia i regionen är lång. Viader-släkten har i generationer varit läkare och apotekare i Sant Sadurní, med ett starkt band till den vetenskapliga sidan av vinmakandet. Redan 1912 grundade familjen sitt första laboratorium, och Eduards farfar Narcís blev den förste i området att räkna jästceller under mikroskop – en metod som kom att prägla vinmakningen i Penedès.

Druvorna till Viaders viner kommer från odlare kring Espiells, där landskapet består av vingårdar, skog och olivlundar. Den kalk- och lerhaltiga jordmånen och de lägre avkastningarna ger viner med frisk syra, balans och den struktur som mousserande viner från Penedès är kända för.

Vi välkomnar att Viader nu är den 17e medlemmen av Corpinnat.