Spanska Röda Premiumviner
Spanska Röda Premiumviner
Med denna blandlåda bjuder vi på triss i spanska toppviner från tre olika ursprung. Viner vi lagrat några år och som är perfekta att dricka närmsta 2-3 åren. Viner som annars endast hittar ut till våra restaurangkunder. Nedan kan ni hitta info om varje vin och vill ni veta mer så finns mer ingående info på vår hemsida. Vid servering, dekantera gärna i en karaff och servera dem i en lite större kupa för bästa upplevelse. Vi hoppas det ska smaka.
Dolt beställningsnummer Systembolaget nr 7316509, 1395 kr
Ribas de Cabrera 2018, Bodega Ribas, Mallorca, Spanien
Bodega Ribas är Mallorcas äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. Detta vin som endast görs i årgångar med de bästa skördeförhållandena visar vilken enorm potential det finns att göra vin med gamla 70-åriga Mantonegro vinstockar. Mantonegro är den viktigaste lokala röda druvan som endast finns på Mallorca. Ett vin som rankas som det bästa som görs på Mallorca och som alltid omgående säljer slut i Europa efter strikt allokering. Årgång 2018 rankas som kanske den bästa årgången de gjort hittills.
Lagring sker i 12 månader i nya franska ekfat. Tydliga dofter av mogen röd och mörk frukt med inslag av mineralitet, kryddor (kakao och lakrits) och balsamico nyanser. Smaken är mycket stor, elegant, komplex med mycket lång avslutning.
Servera det ca 18-19° C tillsammans med grillat kött, viltkött och smakrika grytor. Vinet brukar jämföras smakmässigt med vällagrad Grenache dominerade Châteauneuf-du-Pape viner.
Druvor: 70% Mantonegro, 25% Syrah och 5% Merlot
Aires de Vendimia Mencia de Valtuille 2018, Viticultur José Ant. Garcia, Bierzo, Spanien
Ett unikt vin som är gjord på 80-110 åriga vinstockar av druvan Mencia från vinregionen Bierzo i nordvästra Spanien. Alla druvor kommer från de finaste Grand Cru områdena i Valtuille de Abajo. I denna årgång är alla druvor avstjälkade och har fått spontanjäsa i stora öppna träfat i 30 dagar. Därefter har lagring skett i gamla franska ekfat (300 l) tillsammans i 12 månader. Bierzo brukar kallas Spaniens Bourgogne och den stil man eftersträvar med Mencia druvan är att hur man i Bourgogne arbetar med Pinot Noir för att lyfta fram terroir och druva. José Antonio Garcia tog över de mycket gamla vingårdarna från sin farfar för knappt 10 år sedan och rankas som en ”rising star” inom detta område och hans viner får regelbundet mycket höga betyg.
Smaken har tydliga drag av mörk mogen frukt och har en lång eftersmak med många nyanser. Vinet har mycket låg nivå av endast naturligt förekommande sulfiter. Servera det ca 16-18° C tillsammans med ugnstekt eller grillad lamm, anka eller vilt-kött.
Druva: Mencia
Pago de los Balagueses Syrah 2016, Bodegas Vegalfaro
Här har ni ett mycket elegant, välbalanserat och hyllat vin som utnämts till det bästa Syrah vinet som görs i Spanien. Vi är i området Utiel-Requena uppe i bergen ovanför Valencia. I februari 2011 fick vingården den högsta kvalificeringen som endast ett fåtal andra vingårdar i Spanien har - "Pago". Detta innebär att vingården och terroiren från vingården anses ha en unik karaktär och kvalitet. Vingårdarna har alltid sedan de planterades på 1950-talet hanterats ekologiskt. I närheten av vingården finns ett av de äldsta lämningarna av vinproduktion från den feniciska tiden 300-400 f Kr.
Vinet har lagrats i 10 mån på franska ekfat. Aromatisk doft av mogna röda och mörka bär och lite blommighet. Tydlig smak av röda och mörka mogna körsbär med lite blommighet och balasamico och fina tanniner och ekfatstoner i en lång och elegant eftersmak.
Ett vin som passar perfekt till lite mer ambitiösa middagar. Servera det ca 16-18° C tillsammans med ugnstekt eller grillad lamm eller nötkött eller grytor kryddade med medelhavsörter och grillade grönsaker.
Druva: Syrah