Finca Elez Chardonnay Barrica
Finca Elez Chardonnay Barrica
Finca Élez grundades 1992 av Manuel Manzaneque som var en på den tiden känd spansk skådespelare, regissör och teaterdirektör. År 2002 belönades Finca Èlez som den första vingården i hela Spanien med den högsta kvalitetsbeteckningen som finns i landet, Vino de Pago. Sedan dess har ytterligare ett knappt trettiotal andra unika vingårdar i Spanien också fått denna kvalitetsbeteckning. Denna beteckningen reserveras för unika vingårdar med speciell terroir och jordmån och som uppnår samma kvalitetskrav som annars gäller för DOCa områden som t ex Priorat. Syftet är även att vinerna från dessa områden ska bevaras i detta unika skick för att representera ursprungen och historien.
Det extrema klimatet på denna höjd gör att temperaturskillnaden under dagen under mognadsäsongen kan skilja så mycket som 20 grader mellan högsta och lägsta temperatur. Egendomen har också stor biodiversitet med stor växtlighet av enbär och vilda örter som rosmarin, mejram och timjan. Vingården är ekologiskt certifierad och all elektricitet kommer från solceller på taken till byggnaderna i vingården.
Året efter att man belönats med Vino de Pago 2003 var Finca Èlez också en av initiativtagarna att grunda organisationen Grandes Pagos de España som numera också har ett trettiotal medlemmar. För att bli medlem i denna organisation krävs bl a att vingården representerar ett unikt område i Spanien och producerar viner av yttersta kvalitet och som präglas av det lokala ursprunget. Organisationen arbetar också med gemensam forskning, utveckling och kunskapsdelande mellan de olika medlemmarna. Inte minst hur man på bästa sätt hanterar de stora klimatförändringar som påverkar den spanska vinnäringen.
År 2020 skedde ett ägarbyte och familjerna Olallo Villoldo och Llanos Ruiz som både är utbildade agronomer och specialister inom växtodling tog över. Llanos Ruiz växte upp i El Bonillo och har en lång relation till Finca Èlez medan Olallo Villoldo kommer från en by strax utanför Toulouse i Frankrike. Huvudfokus har alltid varit att göra viner av Chardonnay som växer och utvecklas på ett unikt sätt i den kalkhaltiga jordmånen och mognar långsamt på den höga höjden. Utöver Chardonnay odlas även Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Syrah.
Årgång 2022 lanseras i Systembolagets Tillfälliga Exklusiva Sortiment med släpp den 28e november 2025.
Producent: Pago Finca Élez
Ursprung: Pago Finca Élez, Albacete, Spanien
Druvorna till detta vin kommer från vingården La Vieja El Bonillo, i provinsen Albacete, sydöstra Spanien, som ligger på 1 080 meters höjd. Stockarna är i genomsnitt 35 år gamla.
Vingården har en kalksten i grunden med ett sandlager överst. Det översta mer näringsrika jordlagret är tunt vilket gör att rötterna behöver leta sig ned i de mer kalkrika jordlagren som bidrar med fin mineralitet till druvorna.
Egendomen omfattar totalt 85 hektar varav 38,9 hektar vingårdar, spridda över 4 olika vingårdslägen, La Vieja, El Palomar, Las Zanjas och La Tira. Vingårdarna hos Finca Élez ligger på 1080 m ö h i Sierra de Alcaraz i närheten av det lilla samhället El Bonillo i provinsen Albacete i sydöstra Spanien. Vingårdarna gränsar också till Natura 2000 området vid El Bonillo.
Druvor: 100% Chardonnay
Vinets karaktär: Fin halmgul färg med gyllene inslag. Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, brynt smör, kardemumma, vanilj och grillad citron. En djup och lång eftersmak. Väl balanserat. Ett stort vin som kan lagras länge.
Servering: Serveringstemperatur 10-12 ° C, gärna i större kupa. Detta är ett vin som tar mycket plats och får gärna dekanteras innan. Kan lagras upp till 10 år.
Servera till smakrik mat. Prova till mustig fiskgryta med saffran och aioli eller till grillade fiskrätter med friska tillbehör, t ex med grön sparris och lite lätt grillad citron.
Skörd: Druvorna till detta vin kommer från vingården La Vieja El Bonillo, i provinsen Albacete, sydöstra Spanien, som ligger på 1 080 meters höjd. Stockarna är i genomsnitt 35 år gamla.
Vinifiering och lagring: Druvorna avstjälkades och macererade med druvskalen i svala 15 graders temperatur i 8-9 timmar. Därefter försiktig pressning med endast 0.8 bars tryck för att utvinna så ren och elegant druvjuice som möjligt. Därefter har vinet jäst på franska 1500 liters ekfoudres och 500 liters ekfat i ca 17 graders temperatur för att långsamt utvinna mer eleganta aromer ur druvjuicen.
Efter jäsning så sker lagring i en kombination av franska ekfoudres och ekfat i ca 9 månader med regelbunden batonnage.
Alkohol: 14%
Syra:
Residual sockerhalt:
Produktion: 5300 flaskor
