Gomariz X Albariño 2022 - TSE släpp 3e maj
Gomariz X Albariño 2022 - TSE släpp 3e maj
Vinet har fått sitt namn ”X” från det galiciska ordet ”Xisto” vilket betyder skiffer och därmed skifferjordarna där druvorna växer. De många klostren och kunskaperna hos munkarna i området längs vägen mot Santiago de Compostela har hjälpt till att utveckla vinodling och produktion. Man började redan på 1400-talet exportera viner från området till bl a Storbritannien. Viner från Ribeiro fanns även med på Columbus skepp Santa Maria på vägen över Atlanten 1492. Området kring Gomariz kallas ”the golden mile of Ribeiro” då det anses producera de bästa vinerna från Ribeiro.
Recensioner
***********************************************************
Knivskarp albariño som skär igenom både crevetter, nykokt krabba, skagen och den feta aiolin. Citrusmaxat, syramaxat, stenfruktsmaxat och bara max 600 flaskor?! Ett självskrivet vin till årets primörer och skaldjur.
Sofia Ander - DinVinguide.se - april 2024
Inbjudande aromatisk nos av gul stenfrukt, exotisk och värmande solmogen med kontrasterande sval havsnära mineralitet. Hög syra, sirligt mjukt och charmigt men knastertorrt och med ett salthaltigt grepp. Ett mycket charmigt och härligt vin som tickar alla boxar för ett klockrent sommarvin.
Pär Strömberg - Wine Table - maj 2024
Själfull albariño (utan tuttifrutti-godis från tillsatt jäst) med njutbar ren och koncentrerad lätt tropisk fruktighet och levande syra. Ricardo Carreiro Álvarez branta vinmarker i regionen Ribeiro, Galicien har brukats enl. biodynamiska principer sedan 2004. Lagrat på ståltank. Mums till grillad fisk med citron men även en bit bonnig salami.
Dan Lepp - Vinlepp - maj 2024
********************************************************************************
Finns hos Systembolaget som Tillfälligt släpp med lansering 3e maj 2024 Beställ
Producent: Coto de Gomariz
Region: DO Ribeiro, Spanien
Fakta om vinet
Druvor: 95% Albariño, 5% Treixadura. Albariño från As Penelas vingården som planterades 2001 och Treixadura från O Taboleiro vingården. As Penelas har skifferjordar medan O Taboleiro har granit/lerjord.
Ursprung: Ribeiro ligger i centrala Galicien i nordvästra Spanien. Det är en mycket gammal men också relativt liten region som påverkas av närheten till Atlanten men som också mildras och skyddas av de omgivande floderna samt av bergen. Området delas mellan de tre stora floderna Miño, Avia och Arnoia som korsar området Detta gör att apellationen har en mix av många zoner med sina respektive unika mikroklimat. Coto de Gomariz ligger i den norra subregionen vid sluttningarna mot Avia floden och förutom regionens vanliga granitjordar även mycket fina skifferjordar i vingårdarna.
Jordmån: Primärt skifferjord på branta sluttningar på 250-390 m ö h överblickande Avia floden.
Vinets karaktär: Ljus gul. Fräscht med toner av päron, melon, nektarin, citrus och mineral. Frukt kompletteras med en kryddighet. Fint avslut med mineral och fokus med ett fint bett.
Servering: 8-10ºC. Fisk- eller skaldjursrätter, gärna grillade skaldjur (hummer alt havskräftor) syrliga färskostar, eller till vegetariska rätter med fin syra.
Skörd: Manuell skörd och urval i vingården. I vingården tillämpas sedan 2004 biodynamiska principer men man har inte valt att certifiera vinproduktionen då klimatet gör det mycket svårt att helt och hållet upprätthålla kraven varje år. Totalt ca 5000 plantor/ha.
Vinifiering: Sortering och selektering för hand i vineriet. Druvorna avstjälkas och pressas varsamt och jäses sedan på låga temperaturer utan tillsatt jäst, dvs enbart druvornas egna jäst används.
Lagring: Lagring sker på ståltank tills buteljeringen på ”flower day” i enlighet med en biodynamiska kalendern i april 2022
Alkohol: 13,5 %
Syra: 6,12 g/l
Residual socker: 0,9 g/l
Total produktion: 6 000 flaskor