Sió Negre 2021

Sió Negre 2021

SEK 345.00

Detta vin är främst gjort med de äldsta Mantonegro vinstockarna och skapades år 2000 som en hyllning till vinmakarens mormor Sió. Ett av de absolut bästa vinerna från Mallorca,  mycket elegant med mörka mogna frukter, komplexitet och djup och mineralitet från de kalkstensrika jordarna och rikt på nyanser.

Tidningen Livets Goda gav vinet hela 91 poäng och skrev: "Ett riktigt skönt vin med elegans, bra kraft, intensitet, koncentration och generös frukt av svarta körsbär, vinbär, plommon och björnbär".

Årgång 2020 har en ny mycket fint balanserad druvblend på Mantonegro, Syrah och Gorgollassa kan lagras många år till och kommer att utvecklas ytterligare och bli en av de bästa årgångarna som gjorts på flera år.

Bodega Ribas har i samarbete med universititet på Mallorca under de senaste 3-5 åren genomfört omfattande studier av jordmån, vinstockar mm i sina vingårdar för att bättre förstå varför olika delar av vingårdarna producerar druvor med olika karaktär mm. Vidare också analyser av de olika naturliga jäststammarna som finns i vingårdar och vineriet. Detta har lett till att kvaliteten på de nya årgångarna av vinerna kanske är de bästa de gjort hittills och också att man kunnat ytterligare reducera nivåerna på sulfiter som behövs användas för att stabilisera vinerna.

Add To Cart

Producent: Bodega Ribas

Region: Vi Tierra Mallorca, Balearerna, Spanien

Beställningssortimentet: 79164

Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska mallorquinska druvsorterna varav de äldsta är över 70 år gamla vinstockar. Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt.

Fakta om vinet

Druvor: 60% Mantonegro, 35% Syrah, 5% Gorgollassa

Färg: Ljust körsbärsröd med antydan till lila

Doft: Tydliga dofter av mörk frukt som slånbär och plommon med inslag av mineralitet, kryddor och balsamico.

Smak: Smaken är elegant och komplex med dominerande mogen mörk frukt (slånbär och plommon) med mineralitet och balsamico toner samt kryddor (muskot, kanel och kakao). Det har en bra fräschör från syran och mycket balanserad i gommen med sammetslena tanniner i en lång eftersmak som dröjer sig kvar länge.

Servering: Det kan drickas nu eller kan lagras i minst 8-10 år till. Serveringstemperatur 17-19 ° C. Detta är ett vin som kan njutas separat med lite lagrad ost eller drick det tillsammans med eleganta köttgrytor, stekt och grillat lamm och nötkött och ugnsbakade grönsaker.

Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor från de äldsta vinstockarna av den inhemska Mantonegro, en sort med fantastisk potential som ger frukt och värme. Kompletteras med 25 åriga vinstockar av mer strukturerade sorter som Syrah, Cabernet och Merlot.

Vinifiering: Jäsning vid måttlig temperatur mellan 25 och 27ºC för att undvika överdriven maceration och för att få de primära aromer av röd frukt från Mantonegro ska prägla vinet. Lagring sker sedan i 12 månader 50% gamla franska ekfat (som tidigare använts för Ribas de Cabrera) och 50% ny franska ekfat, 225l och 500..

Alkohol: 14,5%

Syra: 5,55 g/l

Residual sockerhalt: 0,42 g/l

Sulfiter: Totalt 46 mg/l varav 27 mg/l fria sulfiter