Sótil Negre Ecologic 2020
Sótil Negre Ecologic 2020
Ett biodynamiskt odlat vin som visar upp hur fantastiskt eleganta komplexa viner som kan produceras på Mallorca baserat på de äldsta 50 åriga vinstockarna som existerar av den för Mallorca unika tunnskaliga Callet druvan med fina mineraltoner från kalkstensjorden. Ett vin som blivit tilldelat höga poäng i internationell vinpress.
*********************************************************
Omdömen:
94+ p Robert Parker - Wine Advocate - Luis Gutierrez
”I already loved the 2017, and the 2018 Sòtil was possibly more impressive, floral, aromatic with detail and nuance, harmonious, velvety with very fine tannins and great purity. It's precise and focused and has symmetry and great clarity. It's a very elegant expression of the Mediterranean produced in a very subtle way, ethereal, with moderate alcohol and lots of inner power. 2,180 bottles were filled in December 2019”
15p = Munskänkarna
”Aromatisk, rund doft av jordgubbar, hallon, körsbär, kanel, nypon, filmjölk och mandel. Medelfyllig smak med med pigg fruktsyra, snälla tanniner i en ganska lätt, smörig kropp med trevlig längd”
*********************************************************
Producent: Mesquida Mora
Region: Vi Tierra Mallorca, Balearerna, Spanien
Restaurang Flaivy.com alt Privatimport
Fakta om vinet
Druvor: 100% Callet
Färg: Mörk rubinrött som går mot violett i kanterna.
Doft: Klara dofter av mogna hallon och röda vinbär, torkade plommon med örtkryddigt inslag av kanel, kryddnejlika och svartpeppar.
Smak: Ett elegant och stort vin där smaken domineras av mogen röd frukt balanserad med fin kryddighet, inslag av balsamico toner och lite vanilj från ekfaten. En mycket lång välbalanserad elegant komplex eftersmak med fina tanniner och en tydlig syra som dröjer sig kvar.
Servering: Vinet kan drickas nu eller sparas i 6-8 år till. Serveringstemperatur 16-18 ° C. Vinet är biodynamiskt odlat och framställt utan stabiliserande och klarnande tillsatser och vinner därför på att luftas i flaskan eller karaff ca 30 min innan det dricks. Detta är ett vin att njuta separat men perfekt till ugnstekt eller grillad lamm eller vilt-kött med örter och grillade grönsaker eller lagrad får eller ko-ostar, gärna lagrade med örter.
Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor.
Vinifiering: Jäsning i ståltank och därefter malolaktisk jäsning för att lyfta fram de fina tonerna i de gamla Callet vinstockarna och för att förhindra framtida oxidation. Ingen klarning eller stabilisering sker av det färdiga vinet för att bevara druvsmaken. Lagring sker i 12 månader i nya franska ekfat (225 l) för att synkronisera smakerna.
Alkohol: 14,0%
Syra: 5,9 g/l
Residual sockerhalt: 2,0 g/l