Ca’n Verdura

verdura 001.jpg
 
 

Nyskapande viner på Mantonegro från garaget i Binissalem

Ca’n Verduras rötter går tillbaka i sex generationer men det var först när Tomeu Llabre tog över som vinmakare och började fokusera på släktens gamla Mantonegor vingårdar som själva varumärket Ca’n Verdura skapades. Tomeu är en av de mest talangfulla nya vinmakarna på Mallorca och började sin karriär som vinmakare på den kultförklarade legendariska vingården 4Kilos tillsammans med den passionerade grundaren Francesc Grimalt. Där lärde han sig göra viner med själ och att utgå från de lokala druvsorterna och de lokala förutsättningarna på Mallorca.

Själva vineriet är inrymt i ett gammalt garage i centrala Binissalem där vinerna görs på ett hantverksmässigt sätt med små medel och mycket passion. Tomeus vision är att visa att Mallorcas “nationaldruva” Mantonegro duger till att göra riktiga toppviner och inte bara bulkviner och som en sekundär druva i klassika druvblandingar med internationella druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Ryktet om Tomeus vinmakarfärdigheter har spridit sig och idag tar han hand om flera urgamla Mantonegro vingårdar som de tidigare ägarna inte längre själva använder eller säljer sin skörd till storproducenter utan istället vill anförtro till Tomeu.

När Tomeu 2013 skapade det första vinet i Supernova serien blev succén omedelbar och idag producerar han förutom Supernova även instegsvinet Ca’n Verdura och det lysande unika vita “blanc de noir” vinet på Mantonegor Ca’n Xicatla som serveras på topprestaurangerna i Palma.

Någon hemsida har han inte men läs mer på facebook Vins Can Verdura