Frontonio Telescópico Garnacha 2021
Frontonio Telescópico Garnacha 2021
«The finesse of the Garnacha and the magic of the Cariñena make shine this unique wine»
Telescopico Garnacha är uppkallad efter Saint Frontonio, patronen saint Épila, en stad i Valdejalón, nordöstra Spanien, där den produceras. Legenden har det att Saint Frontonio blev halshuggen av romarna. Hans kropp begravdes på en kyrkogård och hans huvud kastades i floden Ebro nära Zaragoza. Mirakulöst blev hans huvud senare funnet uppströms längs Jalons flod i Épila. På samma sätt är denna begränsade produktion av "mikro" vin resultatet av att gå mot strömmen. Ett garagevin gjort av Fernando Mora MW och Mario López.
Recensioner:
Violblom och vilda örter. Apelsin och pomerans. Syrliga hallon och röda plommon. Och ja, det får bli ett ordentligt glas av denna sanslöst charmiga och friskt strama garnacha plockad från knotiga gamla vinstockar i Aragonien. Vårens lilla röda. - Sofia Ander, Din Vinguide
Hantverksvin från Aragonien av garnacha, garnacha peluda, mazuela och macabeo som till stor del jäst med hela klasar. Inbjudande rödbärig nos, djup och koncentrerad. Smaken är frisk med läskande svart frukt, tät och energisk med vildhallon och sötbärig örtig längd. Torrt med mjuka tanniner, välstrukturerat och klunkvänligt. - Pär Strömberg, Wine Table
Mycket speciell fruktsmak av Garnacha-druvan som påminner lite om gelégodis, men på ett sofistikerat sätt. Drick källarsvalt till rostat surdegsbröd med lantpaté. - Per Styregård, DI Weekend
Garnacha-dominerad blend från stjärnduon Fernando Mora MW och Mario López med frukt från högt belägna och eko-odlade vingårdar med 50-åriga stockar i regionen Valdejalón, Aragonien ca 30 mil väster om Barcelona. Lagrat ett år på stora & små gamla ekfat. Knappt kännbar strävhet och läskande vildhallonsyrligt i plockmatsvänlig stil. Kyl lite mer än vanligt och häll upp i stora kupor. - Dan Lepp, Vinlepp
Årgång 2020 finns för restaurang och årgång 2021 släpps som TSE 5e april 2024 nr 92129
Producent: Frontonio
Region: IGP Valdejalón (Aragón)
Valdejalon ligger i södra Aragonien i nordöstra Spanien. Det är en mycket gammal men också lite okänd region. Vingårdarna ligger ett mycket bergigt område på hög höjd mellan 500-600 möh. Klimatet påverkas mycket av den kalla nordliga Cierzo vinden från Biscaya bukten och som ger vinodlingen nödvändig svalka under växtsäsongen. Sommartemperaturerna i Valdejalon kan nå upp till 40ºC och vintertid ned mot -5 och ibland lägre. De för vinodlingen viktiga vår- och försommartemperaturerna ligger dock på 10-25 grader. I Valdejalon är Garnacha den överlägset viktigaste druvan och just södra Aragonien räknas som Garnacha-druvans födelse och ursprungsområde varifrån druvan spridits över hela världen under många namn som bl a Grenache. Utöver Garnacha odlas främst här Mazuela (dvs Cariñena) och Macabeo.
Fakta om vinet
Druvor: 46% Garnacha, 28% Garnacha Peluda, 24% Mazuela, 2% Macabeo
Vinstockarna är över 50 år gamla bush vines och ligger på 500-600 möh i olika vingårdar kring byarna Épila, Morata och Alpartir
Alkohol: 13,5 %
Syra: 6 g/l
Residual sockerhalt: 0,7 g/l
Total produktion: 21 200 flaskor
Skörd: I vingården tillämpas ekologiska principer och certifieringsprocessen pågår och nästa årgång beräknas vara certifierad. Växtsäsongen för årgång 2021 var något längre än tidigare år vilket gett djupare aromer och mer komplexitet till vinet. Manuell skörd i början på september i 18 kg lådor och med urval i vingården.
Vinifikation: Sortering och selektering för hand i vineriet. Samtliga druvsorter vinifieras separat och ca 80 % av druvorna jäser med hela klasar. Endast Mazuela avstjälkas innan jäsning. Jäsning sker i låga temperaturer utan tillsatt jäst, dvs enbart druvornas egen jäst används. Jäsning sker i öppna underjordiska betongtankar. Vinet ligger med druvskalen och macererar i ca 40 dagar med daglig delvis s k punchdown på traditionellt sett med fötterna.
Lagring: Lagring 12-14 månader i en kombination av 2500 och 3000 liters foudres och 500 liters 2-3 år gamla franska 225 liters ekfat.
Vinets karaktär: En mycket elegant, torr Garnacha med fräsch syra, mjuka tanniner, lager av smaker och integrerad alkohol. Mycket fin längd.