Frontonio Telescópico Garnacha 2020
Frontonio Telescópico Garnacha 2020
«The finesse of the Garnacha and the magic of the Cariñena make shine this unique wine»
Telescopico Garnacha är uppkallad efter Saint Frontonio, patronen saint Épila, en stad i Valdejalón, nordöstra Spanien, där den produceras. Legenden har det att Saint Frontonio blev halshuggen av romarna. Hans kropp begravdes på en kyrkogård och hans huvud kastades i floden Ebro nära Zaragoza. Mirakulöst blev hans huvud senare funnet uppströms längs Jalons flod i Épila. På samma sätt är denna begränsade produktion av "mikro" vin resultatet av att gå mot strömmen. Ett garagevin gjort av Fernando Mora MW och Mario López.
Recensioner:
Årgång 2020 finns endast för restaurang alt Privatimport via SB. Se årgång 2022 som släpps i TSE 28e nov 2025
Producent: Frontonio
Region: IGP Valdejalón (Aragón)
Valdejalon ligger i södra Aragonien i nordöstra Spanien. Det är en mycket gammal men också lite okänd region. Vingårdarna ligger ett mycket bergigt område på hög höjd mellan 500-600 möh. Klimatet påverkas mycket av den kalla nordliga Cierzo vinden från Biscaya bukten och som ger vinodlingen nödvändig svalka under växtsäsongen. Sommartemperaturerna i Valdejalon kan nå upp till 40ºC och vintertid ned mot -5 och ibland lägre. De för vinodlingen viktiga vår- och försommartemperaturerna ligger dock på 10-25 grader. I Valdejalon är Garnacha den överlägset viktigaste druvan och just södra Aragonien räknas som Garnacha-druvans födelse och ursprungsområde varifrån druvan spridits över hela världen under många namn som bl a Grenache. Utöver Garnacha odlas främst här Mazuela (dvs Cariñena) och Macabeo.
Fakta om vinet
Druvor: 46% Garnacha, 28% Garnacha Peluda, 24% Mazuela, 2% Macabeo
Vinstockarna är över 50 år gamla bush vines och ligger på 500-600 möh i olika vingårdar kring byarna Épila, Morata och Alpartir
Alkohol: 13,5 %
Syra: 6 g/l
Residual sockerhalt: 0,7 g/l
Total produktion: 21 200 flaskor
Skörd: I vingården tillämpas ekologiska principer och certifieringsprocessen pågår och nästa årgång beräknas vara certifierad. Växtsäsongen för årgång 2021 var något längre än tidigare år vilket gett djupare aromer och mer komplexitet till vinet. Manuell skörd i början på september i 18 kg lådor och med urval i vingården.
Vinifikation: Sortering och selektering för hand i vineriet. Samtliga druvsorter vinifieras separat och ca 80 % av druvorna jäser med hela klasar. Endast Mazuela avstjälkas innan jäsning. Jäsning sker i låga temperaturer utan tillsatt jäst, dvs enbart druvornas egen jäst används. Jäsning sker i öppna underjordiska betongtankar. Vinet ligger med druvskalen och macererar i ca 40 dagar med daglig delvis s k punchdown på traditionellt sett med fötterna.
Lagring: Lagring 12-14 månader i en kombination av 2500 och 3000 liters foudres och 500 liters 2-3 år gamla franska 225 liters ekfat.
Vinets karaktär: En mycket elegant, torr Garnacha med fräsch syra, mjuka tanniner, lager av smaker och integrerad alkohol. Mycket fin längd.
