Gran Caus Rosé 2022
Gran Caus Rosé 2022
“A rosé with the soul of a red wine that breaks with convention. Complex, deep, distinct, with personality and expression of terroir.”
Gjort av de bästa merlotdruvorna. Macererade i 18 timmar för att få ut mycket färg och smak. Spontanjäst med frirunnen must i 40 dagar.
Producent: Can Rafols dels Caus
Region: DO Penedès, Spanien
Restaurang och TSE lansering 10e maj 2024 nr 93546
Fakta om vinet
Odlingsområde: DO Penedès ligger sydväst om Barcelona. Vinerna på Can Ràfols del Caus kommer från ett land som är olikt allt annat: Massís del Garraf, ett helt originellt och unikt landskap. Det vackra landskapet består av en serie kullar - några av dem stiger över 500 meter med branta sluttningar på upp till 50% - med klyftor och vattendrag, vanligtvis torra, där massivens berggrund finns. Detta landskap begränsar mängden tillgänglig mark som finns tillgänglig för odling.
Can Ràfols dels Caus ligger på en höjd av 300 meter över havet, mellan dalarna där landet har terrasserats för att planteras med vingårdar. Den ursprungliga gården omfattade cirka 450 hektar till vilken vi kan lägga till ytterligare 250 hektar som nyligen köpts för att undvika utvecklingen av ett stenbrott i området.
Vingårdarna består mestadels av små partier spridda över fastigheten och upptar totalt cirka 90 hektar och utgör inte mindre än 28 olika druvsorter. Carlos Estevas rastlösa personlighet och hans passion för att experimentera har lett till att han introducerade ett antal druvor som aldrig hade odlats i Spaniens vingårdar, som de vita Chenin Blanc och Incrocio Manzoni.
Jordmån/jordart: Geografiskt översätts det som en massa av kalksten som är en del av kustkedjan, begränsad av slätterna i Penedès och Medelhavet. Marken har nästan inget djup, på vissa ställen når den bara cirka 40 cm innan den kommer till berget som bildas av det dolomitiska berget med massor av kalciumkarbonat och magnesium och är mycket rik på mikroelement och mineraler som absorberas av växten som ger stor personlighet för vinerna. Det är intressant att notera att kalkhaltigt material dominerar i områden där utmärkta viner tillverkas. De är välstrukturerade med tydlig karaktär och håller fin syra samt har potential att åldras väl.
De marina fossilerna som kan ses i vissa vingårdar, är en påminnelse om att hela regionen för 20 miljoner år sedan var en del av havsbotten.
Vinets Karaktär: Ljusröd färg med aromer av jordgubbar, hallon och körsbär följt. Vinet visar upp flera olika lager och håller en fin längd.
Servering: Passar till mycket. Prova till italienska smaker med fina råvaror i centrum. Grillat kött med fräscha tillbehör. Semi-lagrade ostar.
Druvor: Merlot
Alkohol: 13,5 %
Syra: 5,5 g/l
Residual sockerhalt: 0,5 g/l
Sulfiter: 46 mg/l (free sulphur)
Total produktion: 2500 flaskor