Nabal Reserva 2018
Nabal Reserva 2018
“Med kraft och elegans för en stor upplevelse från Ribera del Duero”
**************************************************************************
- 93p Tim Atkin Ribera del Duero tasting 2020
**************************************************************************
Område: Vi befinner oss i den östra delen av Ribera del Duero på 800 m.ö.h. Här odlas druvorna i många små vingårdar och man väljer ut de bästa druvorna till detta vin. Vinstockarna håller en ålder på 70 år.
Skörd: 12e oktober 2018. Skördas för hand i behållare om 15 kg.
Vinifikation: Man börjar med en kallmaceration i 7º C i ungefär 5 dagar för att få ut så mycket aromer och färg ur musten som möjligt. Därefter spenderar det ca 15 dagar i alkoholjäsningen i 28º C. Efter det ytterligare 7 dagar förlängd maceration. Sen över till ekfat, både amerikanska och franska nya fat där vinet genomgår en spontanjäsning.
Lagring: Vinet lagras i 20 månader på nya franska ekfat från skogarna i Allier och Vosges, medium och lätt rostning.
Vinets karaktär: Intensiv körsbärsröd färg med svaga violetta toner. Mogen doft i kombination med faten leder oss till aromer som vanilj, kanel, kaffe, mörka bär. Komplex och kraftfull smak med lång finish. Ett stort vin som kommer lagras väl i minst 10 år framöver.
Servering: Servera i stora kupor ca 18º C till rätter som T-bone steak, Iberico Secreto, vilt eller lammrätter.
Druva: Tempranillo
Alkohol: 14,5%
pH: 3,72
Residual socker: 1,7 g/l
Syra: 4,69 g/l
Total Sulphites: 72 mg/l