Ribas Negre 2022
Ribas Negre 2022
Ett vin som visar upp de tydliga röda frukterna från den för Mallorca unika Mantonegro druvan. Smaken är kraftfull och intensiv och lång med röd frukt, kryddor och vanilj från ekfatslagringen samt en tydlig mineralitet från jorden. Vinet är torrt med mycket värme och hög syra som ger utmärkt fräschör och har mjuka balanserade tanniner.
Vinet kan drickas nu men också lagras några år till. Servera det ca 18-19°C tillsammans med smakrika köttgrytor, stekt och grillat nötkött och ugnsbakade grönsaker och t ex bearnaise-sås.
*****************************************************************************
Omdömen:
Munskänken nov 2021 - 14 p = Mycket bra och prisvärt vin
Doft av Björnbär, skogsbär, rostade fat, apelsinskal, en liten dammighet, läder och ceder. Smak med saftig attack och torra, lite uttorkade syror i avslutet.
**************************************************************
Producent: Bodega Ribas
Region: Vi de la Tierra Mallorca, Balearerna, Spanien
Beställningssortimentet: 70987
Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska mallorquinska druvsorterna varav de äldsta är över 60 år gamla vinstockar. Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt.
Bodega Ribas är Mallorcas äldsta och hela Spaniens tredje äldsta vingård grundad 1711 och drivs fortfarande vidare av familjen Ribas. De har specialiserat sig på att bevara flera av de gamla klassiska mallorquinska druvsorterna varav de äldsta är över 60 år gamla vinstockar. Sedan många år har man också övergått till helt ekologisk och så hållbar produktion som möjligt. Vinet är ekologiskt certifierat
Fakta om vinet
Druvor: 55% Mantonegro, 35% Syrah, 5% Merlot, 5% Callet
Färg: Ljust körsbärsröd med en antydan till lila
Doft: Tydliga dofter av röd frukt och skogsbär med inslag av mineralitet, kryddor och balsamico nyanser.
Smak: Smaken är kraftfull och intensiv och lång med röd frukt, kryddor och balsamico samt en tydlig mineralitet från jorden. Vinet är torrt med mycket värme och hög syra som ger utmärkt fräschör och har mjuka balanserade tanniner.
Servering: Det kan nu eller kan lagras i 2-3 år till. Serveringstemperatur 18-19°C. Detta är ett vin att dricka under eller efter en måltid. Men det är alltid ännu bättre i sällskap med andra smaker. Det går bra tillsammans med t ex grillat kött och grytor eller tillsammans med kryddig Sobrasada-korv, lufttorkad Jamon Serrano eller lagrade ostar.
Skörd: Manuell skörd och manuell selektering av druvor klase för klase och på sorteringsbord.
Vinifiering: Jäsning vid måttlig temperatur mellan 25 och 27ºC för att undvika överdriven maceration och för att få de primära aromer av röd frukt från Mantonegro och de släta och runda tanniner av Merlot, Syrah och Cabernet ska prägla vinet. Lagring sker sedan i 12 månader 75% gamla franska ekfat och 25% gamla amerikanska ekfat.
Alkohol: 14,5%
Syra: 4,74 g/l
Residual sockerhalt: 0,2 g/l