Llopart

llopart-cava-pupitres.jpg
 

“Corpinnat-producent med topplägen”

Enligt ett dokument som skrevs på latin och är daterat till 1385 beviljades en förfader till Llopartfamiljen, Bernardus Leopardi, några vingårdar i det nuvarande landet Can Llopart de Subirats. Under de följande århundradena kombinerade familjen Llopart odlingen av traditionella jordbruksprodukter från Medelhavet: druvor, vete och oliver. I slutet av XVIII-talet beslutade Llopart att ägna sig åt vinodling.

Nästa steg i engagemanget för vinodling tar fart. Man gör intensiva testningar av olika produkter och de första Cava Llopart-flaskorna produceras vid den gamla lanthuskällaren 1887. I början av 1950-talet byggde Pere Llopart i Vilarós en ny källare. Han bidrog aktivt till att lansera ”craft cavas” och konsoliderade Cava Llopart som en högkvalitativ produkt.

I början på 2019 valde man tillsammans med 5 stycken andra producenter att lämna DO Cava och bilda varumärket Corpinnat. Bakgrunden är att de tycker att Cava har blivit urvattnat och att man inte speglar kvalitén som vissa av producenter verkligen jobbar för. För att ta del i Corpinnat har man ett antal regler kring område, odling och vinifikation som måste efterföljas. Läs mer på https://www.corpinnat.com/en/

Llopart ligger vackert beläget i Els Casots ca 4km utanför Sant Sadurní d’Anoia i Penedès. De äger 400 ha skog och mark varav 100 ha är planterade vingårdar där det mesta används för att producera sina mousserande viner. Hantverket finns där från början till slut med manuell skörd och ekologiskt certifierade produkter. Den stora källaren inhyser otroligt många flaskor som bara väntar på att få njutas. Men den som väntar får vänta lite till. Här börjar man på nivån Reserva som innebär att vinet har legat minst 18 månader på sin jästfällning i flaska.

Läs mer på http://llopart.com/